ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Guardian: Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες να αντιμετωπίσει το… χρέος

Guardian: Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες να αντιμετωπίσει το… χρέος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Φωτογραφία αρχείου

Στα στενά χρονικά περιθώρια με τα οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Guardian, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει πλέον μόνο τρεις εβδομάδες προκειμένου να βρει λύση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα δει το θέμα του χρέους της να έρχεται ξανά στην επιφάνεια με ανανεωμένη ένταση.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα τρεις εβδομάδες για να βρει τη λύση στο πρόβλημα με τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές” αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, επικαλούμενος πηγές του ΔΝΤ.

«Ο φόβος για ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο πιο αδύναμο κράτος μέλος της Ευρώπης, εντείνεται καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προέβλεψε πως το χρέος της Ελλάδας μπορεί να ξαναγίνει “εκρηκτικό” το 2030», σημειώνει ο Guardian και προσθέτει:

«Είναι κρίσιμο να βρεθεί συμβιβασμός” αναφέρει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνοντας πως οι εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη, μπορούν να κάνουν την κατάσταση στην Ελλάδα μόνο χειρότερη. Αν οι διαπραγματεύσεις, δεν καταλήξουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφική πολιτική αναταραχή, που θα επαναφέρει το σενάριο του Grexit».

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα επαναλαμβάνει ότι η βασική διαφωνία ανάμεσα στους δανειστές έχει να κάνει με την ικανότητα της Αθήνας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι εφικτός χωρίς νομοθέτηση περικοπών στις συντάξεις και μείωσης του αφορολογήτου.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει καθυστερήσει την δεύτερη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης, που η κυβέρνηση ήλπιζε να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον (περασμένο) Δεκέμβρη. Η κατάληξη της αξιολόγησης είναι ζωτικής σημασίας ώστε να ξεκλειδώσουν οι επόμενες δόσεις του προγράμματος, του τρίτου από τότε που το οικονομικό πρόβλημα της Αθήνας αποκαλύφθηκε το 2009.

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «με το δίλημμα, δηλαδή συμφωνία για πρόσθετα μέτρα λιτότητας ή εκλογές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζυγίζει τις επιλογές του».

GUARDIAN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ