ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτάσεις και οι αντιρρήσεις για τις αλλαγές στα Λύκεια και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι προτάσεις και οι αντιρρήσεις για τις αλλαγές στα Λύκεια και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Με μόνο σημείο επαφής τη θέσπιση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στην Βουλή, για τις αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

«Στόχος μας είναι να ακούσουμε και όχι να προκαταβάλουμε τη συζήτηση», τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, υπενθυμίζοντας ότι το πλέγμα των τεσσάρων θεμάτων (δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, εθνικό απολυτήριο, εισαγωγικές εξετάσεις και πρώτο έτος του πανεπιστημίου), είναι σύνθετο και ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα πόρισμα, το οποίο θα συζητηθεί στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα, ωστόσο, πόσες θα είναι συνολικά οι συνεδριάσεις.

«Κανείς δεν έχει την απόλυτη αλήθεια. Προσπαθούμε να βρούμε τους κοινούς τόπους για την επόμενη τριετία», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής και υπενθύμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν το συντομότερο συμπεράσματα. Προανήγγειλε, δε, νομοθετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γεράσιμος Κουζέλης, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε της διατήρησης της εξέτασης τεσσάρων αντικειμένων πανελλαδικά.

Για το εθνικό απολυτήριο πρότεινε ο μέσος όρος να διαμορφώνεται βάσει ποσοστού της επίδοσης των μαθητών στην τάξη ανά τετράμηνο, αλλά και ποσοστού των βαθμών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ η πρότασή του για το γενικό και επαγγελματικό λύκειο ήταν να υπάρχει κοινή τάξη.

«Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις που θα γίνουν σε μία ενιαία κατεύθυνση από την πρωτοβάθμια μέχρι και την δευτεροβάθμια, με τη λογική μιας ουσιαστικής εκπαίδευσης», σχολίασε ο κ. Κουζέλης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής του Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, επικεντρώθηκε στο διετές λύκειο, τονίζοντας ότι «θα ήταν ολέθριο ένα διπλό σύστημα εξετάσεων» και εμφανίστηκε αντίθετος με την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

«Η χαλάρωση του λυκείου δεν εξυπηρετεί κανέναν, θα την πληρώσουν οι κατώτερες τάξεις», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να θεσμοθετούμε αλλαγές στα χαρτιά», ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, αναφέρθηκε στα θέματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και επεσήμανε ότι γίνεται εκ νέου ένας διάλογος που δεν θα βγάλει πουθενά:

«Κάθε φορά κάνουμε τις ίδιες κουβέντες», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ