ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρές κουβέντες για το πόρισμα της Εξεταστικής – Η διαφθορά, τα δάνεια και το Grexit

Σκληρές κουβέντες για το πόρισμα της Εξεταστικής – Η διαφθορά, τα δάνεια και το Grexit
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε μετωπική σύγκρουση Τσίπρα Μητσοτάκη, με σκληρές προσωπικές επιθέσεις εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Η διαπλοκή και τα δάνεια που έλαβαν τα κόμματα, οι πιέσεις των δανειστών για προληπτική νομοθέτηση μέτρων, το ενδεχόμενο Grexit και η επιστροφή στη δραχμή κυριάρχησαν στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η υπόθεση δεν σταματάει εδώ και πως το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη, η οποία και θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Η δυσφορία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να του δώσει το λόγο για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, προκάλεσε αντιπαράθεση -στο παρασκήνιο- κυβέρνησης - ΝΔ.

Ο Βασίλης Κικίλιας σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ανέφερε πως υπάρχει κυβερνητικό χάσμα και διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές θέλησαν να υποβαθμίσουν το έντονο φραστικό "επεισόδιο" ανάμεσα στους κ.κ. Βούτση και Τσακαλώτο, λέγοντας οτι ο υπουργός Οικονομικών καλύφθηκε από την απάντηση του πρωθυπουργού γι αυτό κι όταν ο Πρόεδρος της Βουλής του έδωσε το λόγο, εκείνος δεν θέλησε να τοποθετηθεί.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Φώφη Γεννηματά

Το δάνειο του "Κήρυκα Χανίων"

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη και στην κ. Γεννηματά, στην Βουλή αφού, σημείωσε ότι "καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας κ. Μητσοτάκη" είπε στη συνέχεια ότι στις 19 Απριλίου 2016 αποφασίστηκε η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ, και εν συνεχεία, στις 22 Απριλίου 2016 η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε το δάνειο του "Κήρυκα Χανίων" το οποία συζητήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή στις 12 Ιουλίου 2016, ενώ στις 18 Οκτωβρίου 2016 ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σ. Φάμελλος ζήτησε την αλληλογραφία της Τράπεζας Πειραιώς με τα στελέχη του "Κήρυκα Χανίων".

4036121

Στις 2 Νοεμβρίου 2016 επιδίδεται η καταγγελία του δανείου και ακολουθεί ρύθμιση, είπε ο πρωθυπουργός διερωτώμενος "ποιος άλλος συμπολίτης μας έτυχε τέτοιας μεταχείρισης".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης και στην έκθεση έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας που σημειώνει ότι ένα δάνειο ύψους 554.000 ευρώ "σίγουρα δεν κατευθύνθηκε στην κατασκευή για την οποία δόθηκε", προσθέτοντας ότι υπάρχει και άλλο ένα δάνειο 2.150.000 ευρώ και αναφέροντας (η έκθεση) ότι για την δανειοδότηση αυτή οι διαδικασίες απείχαν από την συνήθη τραπεζική πρακτική.

"Μετά από όλα αυτά, κ Μητσοτάκη, λέτε ότι εμείς ρίχνουμε το επίπεδο της συζήτησης;" είπε ο πρωθυπουργός.

Οι συζητήσεις Τσίπρα-Ψυχάρη

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ για συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ψυχάρη, ο πρωθυπουργός είπε ότι όποιος έχει ένα ρόλο στην δημόσια ζωή δεν κρίνεται από ποιόν βλέπει, αλλά από το αν εξυπηρετεί αυτούς που βλέπει.

"Πότε εγώ ως πρωθυπουργός ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της κυβέρνησης εξυπηρέτησε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής κάποιον από αυτούς τους κυρίους:" έθεσε το ερώτημα ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι τέτοιες εξυπηρετήσεις κατά το παρελθόν συνιστούν την διαπλοκή με αντάλλαγμα "ευνοϊκά πρωτοσέλιδα."

"Προσέξτε μην μείνετε με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι"

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τις δημοσκοπήσεις, είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "προσέξτε μην μείνετε με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι. Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο και ξενοδόχος είναι ο ελληνικός λαός."

Απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα "τι τα κάνατε όλα αυτά τα λεφτά, μαζί με την κρατική χρηματοδότηση. Σας απασχολεί αν θα τα ξεπληρώσετε ποτέ;" προσθέτοντας ότι η κ. Γεννηματά "που διεκδικεί να έλθει να μας σώσει" πρέπει να εκθέσει δημόσια τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων του κόμματός της.

Βουλευτικές Αποζημιώσεις στο κόμμα

Τέλος ο πρωθυπουργός είπε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν το 40% της βουλευτικής αποζημίωσής τους για να μπορεί να επιβιώσει το κόμμα, και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, έθεσε το ερώτημα, "οι δικοί σας βουλευτές θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά;"

"Όταν συζητάω με τον κ. Μητσοτάκη για θέματα διαπλοκής έχω την αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία"

"Όταν συζητάω με τον κ. Μητσοτάκη για θέματα διαπλοκής έχω την αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία", είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κ.Μητσοτάκη και πρόσθεσε.

"Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς που χρεοκοπήσατε τη χώρα κάνετε λάθος. Κρατάτε μοχθηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα παρακαλώντας τους δανειστές να κρατήσουν άμυνα. Δεν είναι δημοφιλής θέση και στάση. Θα την πληρώσετε αυτήν την επιλογή.

Δεν ανοίγουμε το θέμα της διαπλοκής επειδή έχουμε εκδικητική διάθεση ή ρεβανσισμό, αλλά γιατί υπάρχει βαθειά απαίτηση από το λαό να βγουν όλα στο φως. Η Δικαιοσύνη θα επιρρίψει ευθύνες όταν κρίνει".

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χτίζετε τη νέα διαπλοκή


Με επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας για "διαπλοκή, οικοδόμηση πελατειακού κράτους και διαπλοκή".

"Αν και νέος αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς", είπε ο κ . Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε για "ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων".

4035859

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός "πέφτει" και υψώνει αναχώματα, το πρώτο, είπε είναι το χτίσιμο του πελατειακού κράτους με αναξιοκρατικές προσλήψεις. Το δεύτερο ανάχωμα, είναι η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, είπε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε: "Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς είναι το συντομότερο ανέκδοτο.

Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα αλλά εσείς δεν την πολεμήσατε, αλλά προσπαθήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της.

Εσείς χρησιμοποιήσατε τα "βοθροκάναλα" της διαπλοκής -όπως τα λέει ο κ. Πολάκης. Επιχειρήσατε να χτίσετε τη νέα διαπλοκή που είναι χειρότερη από την παλιά.

Τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα υπενθυμίζουν την προσπάθειά σας. Η επιχείρηση για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Για σας η δήθεν πάταξη της διαπλοκής είναι πρόσχημα για την συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό σας".

Είστε η πιο βλαβερή κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά την μεταπολίτευση ανέφερε ενώ για το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής υπογράμμισε που δεν προκύπτουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπο και έκανε εκτενή αναφορά στην Αυγή.

"Η χώρα χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση"

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι ο λαός δεν συμφωνεί με όλα όσα κάνει η κυβέρνηση, και πως στις δημοκρατίες αυτή η βούληση πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Μη διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος. Σε τέτοιο τυχοδιωκτισμό ούτε η αντιπολίτευση, ούτε ο λαός θα συμμετέχουν. Η μόνη υπηρεσία που έχετε να προσφέρετε είναι να φύγετε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι εξαιτίας του οι δανειστές απαιτούν υπερβολικά πρόσθετα μέτρα: «Αυτό είναι το τίμημα της προσωπική σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα», είπε ο οποίος υποστήριξε ότι «επαναλαμβάνεται ως τραγωδία το α' εξάμηνο του 2015».

«Κατηγορηθήκαμε ως κινδυνολόγοι για να έρθει ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει θέμα grexit και να μας ενθαρρύνει να το συζητήσουμε στη Βουλή. Καμία αντίδραση από την λαλίστατη κυβέρνηση. Κανένα non paper. Καμία δημόσια επίπληξη στον κ. Ξυδάκη», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανεβάζοντας στη συνέχεια τους τόνους ακόμα περισσότερο, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη παρατηρώντας πως «το ότι κάθε ανοησία που εκστομίζει κυβερνητικό στέλεχος έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία σας αφήνει αδιάφορους. Εκτός αν δεν είπε ανοησία αλλά αποκάλυψε εναλλακτικές που εξετάζετε για να μείνετε στην εξουσία, γιατί αυτό σας ενδιαφέρει με κάθε κόστος. Εκτός αν ο κ. Ξυδάκης είπε δημόσια αυτό που συζητάτε και κατ' ιδίαν, ότι αν μας πιέσουν οι πιστωτές υπάρχει και άλλος δρόμος».

«Ποιος συντάσσεται κ. Τσίπρα με τον κ. Σόιμπλε του οποίου οι σκέψεις για έξοδο από το ευρώ είναι γνωστές; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Και τολμάτε να κατηγορείτε τη ΝΔ ότι είμαστε υποχείρια του Σόιμπλε; Σαν δεν ντρέπεστε λίγο!», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε για την β' αξιολόγηση ότι έπρεπε να έχει κλείσει ένα χρόνο πριν, και έκανε λόγο για «κυνική ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τα 2/3 των δεσμεύσεων της».

«Κύριε υπουργέ των οικονομικών τα είπατε αυτά στον πρωθυπουργό; Ο πρωθυπουργός, όταν λέει ότι έχουμε τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, έχει ακούσει τον υπουργό Οικονομικών;», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν αποδείχτηκαν ευθύνες πολιτικών προσώπων και δεν προέκυψαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων.

Ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η εφημερίδα «Αυγή», παίρνει δάνεια γιατί τα εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ, υποθηκεύοντας τη μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση.

«Τα έχετε κάνει προσωπικά και ενυπόγραφα», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κατήγγειλε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «το μόνο κόμμα που έχει ωφεληθεί με διαγραφή τραπεζικού του χρέους».

«Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι από αυτή την ιστορία της εξεταστικής», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να στήσει νέα διαπλοκή.

«Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Εσείς δεν την πολεμήσατε αλλά κάνατε συναλλαγές μαζί της και μυστικές συναντήσεις με εκδότες. Εσείς χρησιμοποιήσατε τα - πως τα λέει ο κ. Πολάκης - βοθροκάναλα της διαπλοκής που σας έδιναν βήμα για το λαϊκισμό σας. Όταν ήρθατε στην εξουσία, επιχειρήσατε να χτίσετε τη δική σας νέα διαπλοκή που είναι πιο δηλητηριώδης από την παλιά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται και για το γεγονός ότι η χώρα υποχώρησε 11 θέσεις στην κατάταξη διαφθοράς της διεθνούς διαφάνειας. «Μόνο εσείς και ο κ. Παππάς όταν δεν είναι απασχολημένος με διάφορες διαστημικές αναζητήσεις, πιστεύετε ότι επί των ημερών σας καταπολεμήθηκε η διαπλοκή. Μάλλον κ. Παππά είστε από άλλο πλανήτη» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ως φιάσκο «που θα διδάσκεται για πολλά χρόνια ως πρότυπο διαπλοκής».

Φώφη Γεννηματά: «Ετοιμάζεσθε για συνθηκολόγηση ηττημένου»

«Ετοιμάζεσθε για συνθηκολόγηση ηττημένου», απάντησε η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία της ενώ σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού ο οποίος την επέκρινε για την κριτική που άσκησε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Δεν αναφέρθηκα ονομαστικά στον υπουργό σας που καλύπτει κάθε απόπειρα ελέγχου για την καταστροφική περίοδο δημοσιονομικής εκτροπής 2004-2009 κι αν νομίζει ότι τον αφορά το επιβεβαιώνει. Την καλύπτει και ο κ. Μητσοτάκης».

4035490


Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρότασή της για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ.
Όσο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι εκπληρώνει τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων του και επανέλαβε ότι πλαστογραφήθηκε η κατάθεση του κ. Σαλαγιάννη.

Κάλυψε τον Θεοχαρόπουλο η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της

Να ρίξει τους τόνους μετά την τοποθέτηση Θεοχαρόπουλου αλλά και να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν γύρω από το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, επιχείρησε η Φώφη Γεννηματά.

Νίκος Ξυδάκης : «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοδοξεί να εκπροσωπεί την παρασιτική ελίτ»

Με τα λόγια του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, την αναφορά που έκανε στο πρόσωπο του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

4035075

«Για να καταλάβετε την αγωνία της κοινωνικής, της ιστορικής αριστεράς αυτά τα δύσκολα χρόνια της ιστορικής δοκιμασίας, θα σας πω μια κουβέντα. Είναι μια κουβέντα του σπουδαιότερου εν ζωή Έλληνα ιστορικού. Του Σπύρου Ασδραχά, που λέει ότι είμαστε ένας ιστορικός λαός. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ευθύνη ενώπιον της μνήμης, σημαίνει ευθύνη ενώπιον του μέλλοντος. Αυτή την αγωνία έχουμε. Λέει ο Σπύρος Ασδραχάς ότι ο πολίτης ενός ιστορικού λαού έχει την αγωνία του μέλλοντος διότι γνωρίζει ότι θα ζούμε και μετά το θάνατό μας. Εδώ μιλούμε, στοχαζόμαστε για τις μελλοντικές γενεές όχι από τη λύσσα μας ποιος θα είναι επόμενος νομάρχης στην αποικία χρέους που θα λέγεται Ελλάδα», είπε ο Νίκος Ξυδάκης και προέτρεψε τον πρόεδρο της ΝΔ να μελετήσει την έκθεση του Πωλ Πόρτερ, του απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου το 1947 για την παρασιτική ελίτ, την οποία «φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει στις μέρες μας».

Ο Νίκος Ξυδάκης προέτρεψε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μάθει τι είναι προπαγάνδα ή τι είναι γελοία προπαγάνδα ξεκινώντας από την ταινία «Η ζωή του Μπράιαν».

Η μπηχτή του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του Προκόπη Παυλόπουλου

4035271

Πολλαπλά μηνύματα θέλησε να στείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, προκαλώντας εθνική κρίση και επανάληψη της «φάρσας» του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ