ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση αποφάσισε: υποχωρήσεις όχι εκλογές

Η κυβέρνηση αποφάσισε: υποχωρήσεις όχι εκλογές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πάγο στα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες επιδιώκει να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνοντας τουλάχιστον από το βήμα της Βουλής χθες το βράδυ ότι επιλογή του είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης- με όποιες υποχωρήσεις αυτό συνεπάγεται -και όχι οι εκλογές.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει όχι μόνο η συζήτηση για πιθανή εκλογική αναμέτρηση αλλά και η φημολογία για αίτημα ψήφισης των νέων μέτρων που θα έρθουν στη Βουλή έπειτα από πολιτική συμφωνία με τους δανειστές, με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιπροσθέτως έβαλε φρένο στην συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή – μία συζήτηση που άνοιξε ασύνταχτα από τον Νϊκο Ξυδάκη αιφνιδιάζοντας το Μαξίμου - λέγοντας ότι η κυβέρνησή του πήρε δύσκολες αποφάσεις το 2015 κι έκανε συγχρόνως την ευρωπαϊκή της επιλογή.

Σήμερα κι εφόσον ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανακόψει όλα τα σενάρια (εκλογές, 180, δραχμή) μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αναμένεται να συσκεφθεί με το οικονομικό του επιτελείο και κορυφαίους υπουργούς για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου αναμένει νέα επιστολή με προτάσεις από τους θεσμούς την οποία αφού και εξετάσει θα αξιολογήσει, ώστε να κοινοποιήσει με νέα επιστολή τις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς προκειμένου να βρεθεί ένα κοινό σημείο επαφής για να γίνει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, σε θέματα αρχών.

Για την κυβέρνηση ζητούμενο είναι τα όποια μέτρα συμφωνήσει με τους δανειστές- διατηρώντας πάντα τον χρονικό στόχο της 20ης Φεβρουαρίου- να μπορέσει να τα παρουσιάσει με τέτοιο τρόπο στην κοινοβουλευτική της ομάδα που δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ψηφοφορία.

Σε περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε όσους βουλευτές διατυπώσουν αντιρρήσεις, θα υποδειχθεί ο δρόμος της παραίτησης από τη Βουλή και η παράδοση της έδρας στους επιλαχόντες.

Άρα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ