ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συμβιβασμοί «γεννούν» γκρίνια και εντάσεις

Οι συμβιβασμοί «γεννούν» γκρίνια και εντάσεις
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι επερχόμενοι... συμβιβασμοί φέρνουν γκρίνια και εντάσεις οι οποίες αποτυπώνονται τις τελευταίες ημέρες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου έχει διασαφηνίσει ότι δεν προτίθεται να στήσει κάλπες, επομένως οι όποιες υποχωρήσεις για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θεωρούνται μονόδρομος για το κυβερνητικό επιτελείο. Και προκαλούν αμηχανία και ενίοτε και εσωτερικές τριβές.

Κάπως έτσι εξηγείται η ένταση που καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, ανάμεσα στον Νίκο Βούτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για ένα διαδικαστικού τύπου ζήτημα.

«Είμαστε όλοι στριμωγμένοι κι αυτό ενίοτε βγαίνει και προς τα έξω» αναφέρει πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης εξηγώντας τις μικροτριβές.

Το επεισόδιο μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών θεωρείται «λήξαν», ωστόσο στάθηκε ικανό για να τροφοδοτήσει σενάρια περί διάστασης απόψεων του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το Μαξίμου έσπευσε να κάνει τις αναγκαίες διορθώσεις διευκρινίζοντας δια του κυβερνητικού προσώπου ότι οι σχέσεις των δύο είναι «άριστες» και «εξαιρετικές».

Ομοίως, συνεργάτες του υπουργού σχολίαζαν χθες ότι δεν έχει υπάρξει καμία ένταση με τον πρωθυπουργό. Αντιθέτως, Τσίπρας και Τσακαλώτος συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Μαξίμου στο ίδιο τραπέζι και μάλιστα κατέληξαν στην κοινή γραμμή ως προς την στάση της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση.

Και αυτή είναι «συμφωνία για όλα ή τίποτα». Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο CΝΝ Greece ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει συνολική συμφωνία και όχι αποσπασματική συμφωνία μέτρο μέτρο.

«Εάν δεν ξέρουμε τι θα αποσπάσουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε τίποτα. Επομένως όλα τα σενάρια για αφορολόγητο ή για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απλώς θεωρητικά» αναφέρουν καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνοντας πως όλο το «πακέτο» για το τρέχον πρόγραμμα και την περίοδο μετά την λήξη του πρέπει να συμφωνηθεί ταυτοχρόνως.

Η κυβέρνηση δεν έχει ενδείξεις από τους δανειστές για το τι ακριβώς θα ζητήσουν. Περιμένει κάποιο σινιάλο για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, αλλά μάλλον κανείς δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του –όπως αναφέρεται και στη χθεσινή δήλωση Τσακαλώτου- εάν δεν προηγηθεί η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ την ερχόμενη Δευτέρα.

Προφανώς, ούτε το ΔΝΤ θα τα ανοίξει, όμως από την στάση του, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, θα εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα για τις προθέσεις του.

Πάντως, ούτε το Μαξίμου, ούτε το οικονομικό επιτελείο αναμένουν κάποια «επιστολή» από τους έξω με τις προτάσεις τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι στάσιμα.

Για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε σταθερή επικοινωνία με τους Μπενουά Κερέ, Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντέισλεμπλουμ, ενώ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην Μάλτα αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του, πιθανότατα και με την Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ