ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Οι τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία-πακέτο

Μαξίμου: Οι τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία-πακέτο
REUTERS/Pedro Nunes

Την ώρα που οι δηλώσεις Ξυδάκη άνοιξαν ξανά τη συζήτηση για Grexit και τα spread των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν για πρώτη φορά μετά από καιρό, το Μαξίμου εκπέμπει αυτοπεποίθηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Η συμφωνία θα κλείσει μέσα στον Φλεβάρη», είπε στο CNN Greece αξιωματούχος του Μαξίμου.

Διαπραγματευτική τακτική; Oι κυβερνητικοί ιθύνοντες έχουν γνώση στοιχείων που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα; 'Η η κυβέρνηση εξακολουθεί να ερμηνεύει με λανθασμένους όρους το περιβάλλον και τα μηνύματα; Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η κυβερνητική γραμμή αυτή τη στιγμή δεν περιλαμβάνει ούτε ρήξη με τους δανειστές, ούτε παράταση της αβεβαιότητας. Μολαταύτα, για να υλοποιηθεί η θέληση της κυβέρνησης, πρέπει να δείξουν και οι θεσμοί διάθεση υποχώρησης από τις εξαιρετικά σκληρές θέσεις τους.

Οι προϋποθέσεις της συμφωνίας

Κυβερνητικές πηγές σκιαγραφούν τις προϋποθέσεις μιας συμφωνίας που θα μπορούσαν να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά:

1. Ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει μέσα στον Φλεβάρη. Μετά τον Φλεβάρη ξεκινούν οι ευρωπαϊκές εκλογές σε αρκετές χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανόν Ιταλία) και μπορεί η συνεπαγόμενη καθυστέρηση να καταστήσει άνευ περιεχομένου την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) του Μάριο Ντράγκι. Χωρίς το QE καταρρέουν όλες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα.

2. Η λύση πρέπει να είναι συνολική. Δηλαδή πέρα από το δημοσιονομικό, πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνει με το χρέος και τις συλλογικές συμβάσεις –ειδικά για τις συλλογικές συμβάσεις, το Μαξίμου επιμένει ότι είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Στη δήλωση - απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν άφησε αμφιβολίες για τις κυβερνητικές προθέσεις: «Μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο».

3. Οι πολύ καλές επιδόσεις του 2016 καθορίζουν τις προβλέψεις της συμφωνίας. Η μνημονιακή απαίτηση για το πλεόνασμα του 2016 ήταν 0.5%. Τελικά έκλεισε στο 2%. Απαίτηση του Τσακαλώτου είναι η αναπροσαρμογή από καινούργια αφετηρία όλων των προβλέψεων για τα επόμενα χρόνια

4. Η συμφωνία πρέπει να «περνάει» στην κοινωνία και το κόμμα. «Όσο καλά και να είναι τα Non paper, δεν μπορούν να ξεγελάσουν τον κόσμο, που έχει κριτήριο», παρατήρησε κυβερνητική πηγή. Επομένως, η τελική συμφωνία θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη δίνει την αίσθηση της κυβερνητικής ταπείνωσης.

Πολύ σύντομα θα φτάσει στα ελληνικά χέρια η νέα πρόταση των θεσμών. Από εκεί και πέρα το πολιτικό χρονόμετρο θα τρέχει αντίστροφα μέχρι τις 20 Φλεβάρη, λέει κορυφαίο κυβενρητικό στέλεχος στο CNN Greece.

Ικανοποίηση για Βουλή

Στην κυβέρνηση είναι πολύ ευχαριστημένοι από τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πόρισμα της εξεταστικής για τη διαπλοκή. Θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας νίκησε κατά κράτος τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο Τσίπρας μίλησε με ονόματα και διευθύνσεις, ενώ ο Μητσοτάκης έκανε έκθεση ιδεών», λένε. Φάνηκε, για μια ακόμη φορά, η διαφορά κλάσης ανάμεσα στους δύο αρχηγούς λένε στελέχη του Μαξίμου.

Δεν υπάρχει θέμα Τσακαλώτου

Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε μετά τον καβγά Τσακαλώτου - Βούτση, το Μαξίμου αρνείται ότι υπάρχει το παραμικρό ζήτημα. «Αλέξης κι Ευκλείδης έχουν πολύ καλή συνεργασία». Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Ταζανακόπουλου στον Real FM ότι «οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές. Υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη, πολιτική και ιδεολογική, στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριζόμαστε όλα τα ζητήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ