ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αποστρατικοποιημένη ζώνη η Κως», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

«Αποστρατικοποιημένη ζώνη η Κως», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου)

Στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με φόντο το Αιγαίο προχωρά η Τουρκία, κάνοντας αυτή τη φορά λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», επικαλούμενη ειδήσεις για στρατιωτική άσκηση αλεξιπτωτιστών των ειδικών δυνάμεων στην Κω, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της ότι το συγκεκριμένο νησί βρίσκεται εντός «αποστρατικοποιημένης ζώνης».

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν 130 βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν», σειρά είχε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ειδήσεις για στρατιωτική άσκηση αλεξιπτωτιστών των ειδικών δυνάμεων».

«Η Συμφωνία των Παρισίων του 1947, έχει αφήσει την Κω από την Ιταλία στην Ελλάδα και απαγορεύει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα η στρατιωτική άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος αξιωματούχος κάλεσε την Ελλάδα «να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες τις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση, είναι εναντίον στις διεθνείς συνθήκες. Ξεκαθαρίζουμε πως θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο Αιγαίο πάντα στα πλαίσια της πολιτικής και τους διεθνούς δικαίου».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μιλά για αποστρατικοποιημένες ζώνες στο Αιγαίο, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να έχει δώσει απαντήσεις σε αυτό το θέμα από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των "νήσων του Ανατολικού Αιγαίου", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση και προσέθετε:

«Όσον αφορά τη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες. Ειδικότερα:

-το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936,

-το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και

-το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ