ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Καμία απόκλιση στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Αχτσιόγλου: Καμία απόκλιση στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υποκύψει στις «παράλογες» απαιτήσεις του ΔΝΤ, διατύπωσε στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.

Ενημερώνοντας, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της ΝΔ, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως ο χρόνος είναι κρίσιμος και δεν συμφέρει καμία πλευρά η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Στη διαπραγμάτευση, γίνεται προσπάθεια και αναζητείται από όλες τις πλευρές κοινό έδαφος» είπε.

Η Έφη Αχτσιόγλου επιτέθηκε στη ΝΔ για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, συνιστώντας της να κάνει την αυτοκριτική της. «Σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις, όταν κληρονομούμε ένα βαρύτατο νομοθετικό πλαίσιο, λίγη αυτοκριτική δεν θα έβλαπτε... Είναι πολιτικά υποκριτικό να γίνεται επίθεση σε εμάς ότι δεν δίνουμε τη μάχη για τα εργασιακά. Αυτό είναι το πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, και ζητούμενο για εμάς είναι να αρχίσει να ξαναστήνετε το θεσμικό εργασιακό πλαίσιο που κατέρρευσε με επιλογές που έγιναν την περίοδο 2010-2014», είπε.

Στην τοποθέτησή της υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει καμία απόκλιση από τη θέση μας στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη νομοθέτηση μέτρων μετά την λήξη του προγράμματος. «Έχουμε υπεραποδόσεις στους στόχους που είχαν τεθεί στη συμφωνία με τους θεσμούς, αποδίδουν, και καμία νέα πολιτική για νέα μέτρα δεν θα εφαρμόσουμε. Αυτό προβάλουμε σε όλους τόνους και σε όλα τα επίπεδα και επιμένουμε», σημείωσε.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή νομοσχεδίου του υπουργείου της, αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας.

«Για τον συνδικαλιστικό νόμο είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ΔΝΤ για τη θεσμοθέτηση «lock-out», δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Έχουμε κάνει τις αναγκαίες θεσμικές επαφές με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η συζήτηση χρειάζεται προσοχή γιατί οποιαδήποτε παρέμβαση στον συνδικαλιστικό νόμο θα πρέπει να είναι τέτοια που να μην θίγει το συνταγματικό δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Από την πλευρά μας η πρόταση αφορά την ύπαρξη ηλεκτρονικών μητρώων μελών ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος στις εκλογές τους », επεσήμανε.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω ούτε στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. «Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων. Όπως είναι σήμερα στη χώρα είναι πλήρως συμβατό με την ενωσιακή νομοθεσία. Η απελευθέρωση του ορίου απολύσεων αποτελεί παράγοντα παραγωγής μαζικής ανεργίας και δεν έχει καμία απολύτως λογική-πέραν του ότι πολιτικά δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι εξάλλου ένα ζήτημα στο οποίο δεν τοποθετούνται καν οι εργοδοτικοί φορείς και δεν ζητούν καμία τέτοιου τύπου απελευθέρωση», υποστήριξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ