ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Τουρκία για την Κω

Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Τουρκία για την Κω
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Σκληρή απάντηση στην τουρκική πλευρά που νωρίτερα προκάλεσε για άλλη μία φορά όταν υποστήριξε πως «η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων στην Κω», έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Ευθυμίου, ερωτώμενος από δημοσιογράφο για την προκλητική δήλωση, απάντησε στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι η Τουρκία που είναι σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου δεν είναι δυνατόν να δίνει στην Ελλάδα μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.

«Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της» υπογραμμίζει ο Στράτος Ευθυμίου.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει ότι:

H Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Mε αυτό τον τρόπο απαντά στον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας ο οποίος ζήτησε να μην πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Κω, ενώ σημείωσε:

Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ