ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η αβεβαιότητα θα τελειώσει

Τσίπρας: Η αβεβαιότητα θα τελειώσει
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Η αβεβαιότητα θα τελειώσει». Με τη φράση αυτή, θέλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να καθησυχάσει τις ανησυχίες εν αναμονή της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ.

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, όπου είχε σύσκεψη με τους συνεργάτες του, εν αναμονή των αποφάσεων του Ταμείου και της παρουσίασης της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιχειρήσουν να αξιολογήσουν τα συμπεράσματα της ίδιας συνεδρίασης για να κατανοήσουν εάν το ΔΝΤ σκοπεύει να ενταχθεί στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση ή εάν θα επιλέξει να παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι το πάγωμα της διαπραγμάτευσης οφείλεται και στην προκαθορισμένη συνεδρίαση του ΔΝΤ καθώς οι δανειστές θέλουν να παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση την νέα τους πρόταση για την συμφωνία με βάση τις εκτιμήσεις τους για τον ρόλο του Ταμείου.

Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχει, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει σταλεί εκείνο το σήμα που θα επιτρέψει τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν στην Αθήνα για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινωνεί τακτικά από το Eurogroup κι έπειτα με τους Μπενουά Κερέ, Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ, ώστε να υπάρξει ένας σχετικός συντονισμός όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν σαφή εικόνα για την πρόταση των δανειστών προς την ελληνική πλευρά.

Το Μαξίμου επιμένει στην γραμμή «όλα ή τίποτα» κάτι που πρακτικά σημαίνει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- πως η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα αξιώσει όταν ξεκινήσει η διαβούλευση να κλείσουν όλα τα ζητήματα «πακέτο» κι όχι ένα-ένα με αποσπασματικό τρόπο. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει καταλάβει πως πρέπει να κάνει υποχωρήσεις για να καταλήξει σε μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την περίοδο μετά την λήξη του Μνημονίου το 2018. Ενδεχομένως μία τελευταία γραμμή υποχώρησης να είναι η πιο αναλυτική περιγραφή των μέτρων που θα αφορούν την μεταμνημονιακή περίοδο αν και κάποιοι θεωρούν ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει και μία γενναία κίνηση ψηφίζοντας και το αφορολόγητο για να ισχύσει από το 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Η έκθεση του ΔΝΤ και οι όροι που θέτει στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ