ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υποχωρούμε στις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υποχωρούμε στις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ

Θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αναμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, και ο συσχετισμός που διαμορφώνεται στην ΕΕ και η διάθεση λήψης θετικών πρωτοβουλιών από όλα τα μέρη, συνηγορούν για την ευτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος «το 2016 έχει κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και με υπεραπόδοση των εσόδων κατά τουλάχιστον 1%».

Ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα QE (σ.σ. πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ) θα επιτευχθεί».

Μια «συνολική συμφωνία» είναι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης «ώστε να μην αφεθεί καμία σκιά (...). Αναμένουμε στη διάρκεια των συζητήσεων να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Επιδίωξη μας είναι η το συντομότερο δυνατόν ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ενταχθούμε τον Μάρτιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και απέκλεισε το ενδεχόμενο τεμαχισμού της αξιολόγησης.

Χαρακτήρισε παράλογες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «που επιμένει να ζητά νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος» και δήλωσε πως οι θέσεις της κυβέρνησης είναι εκπεφρασμένος και στόχος της είναι να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα.

«Όπως φαίνεται από χθες υπάρχουν διαφωνίες και στο εσωτερικό του ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

Με φόντο την κόντρα για το ταξίδι στο Παρίσι χαρακτήρισε «ακροδεξιό» τον Άδωνι Γεωργιάδη και τόνισε: «είναι τουλάχιστον λυπηρό χωρίς να έχει δυνατότητα να επικαλεστεί τίποτα παραπάνω από την οργιώδη φαντασία του να κάνει τέτοιες κατηγορίες».

«Η θέληση του πρωθυπουργού ήταν να μην ανακοινωθεί το ταξίδι όπως και άλλα δεν είμαστε υποχρεωμένοι ως κυβέρνηση να τα ανακοινώνουμε. Όταν τέθηκε το ζήτημα δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις και αποδείχθηκε η συκοφαντία και το ψεύδος του κ. Γεωργιάδη», είπε ακόμη.

Ανέφερε πως η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα στα μπλοκάκια ήταν συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας, και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει ταλαιπωρία αλλά και αχρείαστη επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Ερωτώμενος για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ εξέφρασε την άποψη του πως υπάρχει έντονη κοινωνική δυσκολία καθώς τα συσσωρευμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στα χρόνια της κρίσης έχουν επηρεάσει τους πολίτες. Τόνισε δε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανακάμψει με το κλείσιμο της αξιολόγησης και άλλες πρωτοβουλίες.

Παράλληλα ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει στα ερωτήματα για το πόθεν έσχες, όχι επειδή είναι εμμονή της κυβέρνησης, αλλά γιατί αποτελεί νομική του υποχρέωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ