ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκληρό ροκ» και επιχείρηση «καθαρά χέρια» από το Μαξίμου

«Σκληρό ροκ» και επιχείρηση «καθαρά χέρια» από το Μαξίμου
Eurokinissi

Άρχισαν τα όργανα του "σκληρού ροκ", όπως είχε αποκαλύψει το CNN Greece! Σπίτια, αεροπλάνα, σύζυγοι, παιδιά και ο... Βολταίρος σε έναν κυκεώνα καταγγελιών για σκάνδαλα  κυριαρχεί στην επικαιρότητα. 

Η πολιτική ζωή έχει αρχίσει να θυμίζει έντονα μέρες ’89 και τίποτα δεν δείχνει ότι η «σκανδαλολογία» θα κοπάσει. Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι βασικοί «παίχτες» του πολιτικού συστήματος παίζουν τα ρέστα τους στο πόκερ της διαφθοράς.

Αξιωματούχος του Μαξίμου με τον οποίο επικοινώνησε το CNN Greece αποστασιοποιήθηκε από τον όρο «σκανδαλολογία».

«Είναι άλλο να ζητάς εξηγήσεις για τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την αγορά ακινήτου στο Παρίσι και άλλο να συκοφαντείς και να κατασκευάζεις ιστορίες όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης», μας τόνισε.

Ο ίδιος αξιωματούχος προσέθεσε με νόημα ότι «στο Μαξίμου δεν υπάρχουν πια μονταζιέρες. Τις πήρε μαζί του το επιτελείο Σαμαρά φεύγοντας»!

Ο αξιωματούχος, ωστόσο, αναγνώρισε τον κίνδυνο να δηλητηριαστεί η πολιτική ζωή του τόπου λόγω των συνεχιζόμενων αλληλοκατηγοριών ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για σκάνδαλα. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εξαπολυθούν ανυπόστατες κατηγορίες για διαφθορά. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το αίτημα των πολιτών για διαφάνεια. Να μην σπιλωθεί κανένας αθώος, αλλά όποιος τα έχει "πιάσει", να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων του». μας είπε κατηγορηματικά.

Πίσω από τις γραμμές


Όπως διαπιστώνουν πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση γι' αυτά τα θέματα θα κορυφωθεί αφού εντάσσονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί ότι η κυβέρνηση:

- Έχει πλεονέκτημα απέναντι στη ΝΔ στα θέματα διαφθοράς / διαφάνειας.

- Έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το λεγόμενο «mareva gate».

- Επαναφέρει στο προσκήνιο το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» μέσω των κατηγοριών για σκάνδαλα της ΝΔ.

- Ανεβάζει το πολύ πεσμένο ηθικό του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των υψηλών τόνων απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατά συνέπεια, το Μαξίμου θα κρατήσει ψηλά στην ατζέντα του τα ζητήματα «διαφθοράς και διαφάνειας». Και, βέβαια, θα συνεχίζει τις μετωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι ενδεικτική άλλωστε η χτεσινή τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο briefing: «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαιτεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσει πειστικά σε συγκεκριμένα και σαφή ερωτήματα που αφορούν το πόθεν έσχες της συζύγου του». Με πιο απλά λόγια, η «επιχείρηση καθαρά χέρια» θα συνεχιστεί.

Αμφιβολίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Με την επιμονή σε αυτή τη γραμμή δεν φαίνονται να στοιχίζονται όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες. Αν και δημοσίως δεν εκφράζονται διαφωνίες, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής η σιωπή σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα, όμως, από τη σιωπή, το CNN Greece γνωρίζει ότι έχουν κατατεθεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο διαφωνίες σχετικά με την τακτική της «σκανδαλολογίας». Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι στο τέλος της ημέρας οι κατηγορίες για τα σκάνδαλα αλληλοεξουδετερώνονται! «Αυτό που μένει στον κόσμο είναι ότι όλοι τα πιάνουν», μας λέει κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, συνεχίζει, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ έχουν να κερδίσουν τίποτα από τη σύγκρουση περί «διαφάνειας». «Μόνο η Χρυσή Αυγή θα βγει κερδισμένη», λένε οι διαφωνούντες. Οι απόψεις αυτές, όμως, παραμένουν μειοψηφικές εντός της κυβέρνησης και, το κυριότερο, δεν τις συμμερίζεται ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ