ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Βούτσης: Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι

Ν.Βούτσης: Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το φάντασμα του Grexit πλανάται πάλι πάνω από την Ελλάδα, όμως ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δεν ανησυχεί καθώς δεν μοιάζει σε τίποτα με την απειλή του 2015, που όπως ο ίδιος καταγγέλλει, ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στηριζόταν από οκτώ ή δέκα χώρες της Ε.Ε.

«Τότε ήταν ένα σχέδιο το οποίο είχε ετοιμάσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και μας παρουσιάστηκε, και μάλιστα με την συναίνεση τότε οκτώ ή και δέκα χωρών, ως επιλογή. Τώρα δεν επανέρχεται ως κάτι τέτοιο αυτή η απειλή», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο tvxs τονίζοντας μάλιστα πως αυτή τη φορά αποτελεί «απ’ ό,τι φαίνεται, επιθυμία της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ να οδηγηθεί η ΕΕ και το ευρώ σε πλήρες αδιέξοδο».

Συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «πόλεμο» μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ και «περαιτέρω ξήλωμα της κάλτσας της Ευρώπης». «Γι’ αυτό και είχαν χαιρετίσει το Brexit, γι αυτό κι ο νέος πρέσβης που θέλει να στείλει στην ΕΕ ο Τραμπ έκανε αυτές τις δηλώσεις για την Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Βούτσης.

«Σαφή» τα όρια μας στην διαπραγμάτευση

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης ο κ. Βούτσης τόνισε πως τα όρια της κυβέρνησης είναι «σαφή». «Τίποτα έξω από τη συμφωνία η οποία έχει υπογραφεί το 2015 και την δεύτερη αξιολόγηση έτσι όπως έχει προδιαγραφεί μετά την πρώτη αξιολόγηση του Ιουνίου του 2016», είπε και τόνισε πως οποιαδήποτε άλλη συμφωνία δεν θα βοηθήσει ούτε στην έξοδο στις αγορές στο τέλος του 2017, ούτε στην κοινωνική βιωσιμότητα.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια εντατική προσπάθεια και από την ελληνική πλευρά και από τους ευρωπαίους. Ενδεχομένως και η απόφαση του ΔΝΤ - ακριβώς επειδή είναι πρωτοφανής η διάσταση απόψεων - δίνει έδαφος έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται τώρα να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα», είπε και επεσήμανε πως η αισιοδοξία επιβάλλεται.

Είμαστε ο πιο αδύναμος κρίκος για τον Σόιμπλε

Σχολιάζοντας παλαιότερες δηλώσεις του περί «βρώμικου πολέμου» κατά της χώρας από κάποιους κύκλους και μιλώντας για την έκθεση του ΔΝΤ τόνισε πως στόχος «είναι αφ΄ενός να φανεί ότι τα προγράμματα για τη χώρα μας ήταν σε σωστή κατεύθυνση, ενώ απεδείχθη περίτρανα - κι έχει κάνει αυτοκριτική δύο φορές και το ΔΝΤ, αλλά όχι ο κ. Τόμσεν - ότι δεν ήταν, δηλαδή δεν δώσανε αναπτυξιακή πνοή στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα, οδήγησαν σε μία παρατεταμένη ύφεση».

Ο κ. Βούτσης είπε ακόμη: «Αυτό ακριβώς είναι το κρίσιμο ζήτημα. Δηλαδή αφ΄ενός θέλουν κάποιοι κύκλοι να φανεί ότι τα προγράμματα που επιβλήθηκαν στη χώρα μας ήταν σε σωστή κατεύθυνση, δίνανε βιώσιμο αποτέλεσμα και για το θέμα του χρέους και για την ελληνική κοινωνία. Αφ' ετέρου υπάρχει οπωσδήποτε και η επιβολή μίας σκληρής γραμμής λιτότητας - η στρατηγικής της λιτότητας - στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο δεν μπορούν να το επιβάλουν στις δύο μεγάλες οικονομίες που είναι επίσης ασθενείς, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Και κύκλοι περί τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας βρίσκουν σαν πιο αδύνατο κρίκο στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα για να επιβληθεί αυτή η πάρα πολύ σκληρή λιτότητα». Τα πράγματα βέβαια είναι πολύ διαφορετικά σήμερα, συμπλήρωσε και τόνισε πως απαιτείται όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Θα είναι μία ήττα της άποψης των σκληρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Ερωτώμενος για επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και μεταξύ τους ένταση τόνισε πως «δεν πρόκειται για επιπλέον μέτρα προς νομοθέτηση» και «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφωνία ή πεδίο διαφωνιών».

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία

Ολοκληρώνοντας τόνισε πως «αποκλείονται απολύτως οι εκλογές» και η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία της, καθώς πλέον έχει αρχίσει να αφήνει το Αριστερό της αποτύπωμα.

«Δεν είναι δυνατόν την ώρα που βρισκόμαστε στον πιο κρίσιμο χρόνο, την ώρα που ρεαλιστικά μπορεί να βγει η χώρα από το τούνελ, εμείς να στρίψουμε διαφορετικά τον ρου της ιστορικής αυτής εξέλιξης και να πάμε σε μια πολιτική αναστάτωση με ερωτήματα και διλήμματα τα οποία εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε πολύ σκληρές μελλοντικές δεσμεύσεις - ενδεχομένως και για νέα Μνημόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ