ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δεν έχω τελεσίγραφο 48 ωρών

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δεν έχω τελεσίγραφο 48 ωρών
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική λύση "σε όλο το πακέτο", στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τελεσίγραφο 48 ωρών.

Σε ερώτηση για το αν θα κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ή αν διαφορετικά θα χαθεί το τρένο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε πως πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία με την αλήθεια να είναι κάπου στη μέση, καθώς "ούτε χρόνο έχουμε, ούτε όμως θα τα δεχτούμε όλα".

«Δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48ωρων των θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης... Είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί είναι πολλοί οι παίκτες και δεν θέλουν νέο 2015, γιατί είναι πολλά τα προβλήματα... Όσα έχουν μείνει για νομοθέτηση μπορούν να λυθούν σε δέκα μέρες»

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αυτό που καθυστερεί το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης είναι οι πολλές εκκρεμότητες. «Επιδιώκουμε μια πολιτική λύση» είπε ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο Υπουργός διευκρίνησε ότι δεν ζητά καμία εξαίρεση από την Κριστίν Λαγκαρντ αλλά ούτε και από τον Πολ Τόμσεν. Ζητά όμως, από τον Τόμσεν, να πάψει να λέει πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι ίδιες με τις συντάξεις στη Γερμανία. Όσο για την Κριστίν Λαγκάρντ: "Δικαιούμαι να λέω στην κυρία Λαγκάρντ να μην λέει ότι 40-50% των Ελλήνων δεν πληρώνουν φόρους"

«δεν ζητώ ιδιαίτερη μεταχείριση, ζητώ να είναι το ίδιο σκληροί και με τους Ευρωπαίους για το χρέος»,

Στην ερώτηση πού αποσκοπούν οι δηλώσεις των στελεχών του ΔΝΤ κι αν γίνεται κάποιο παιχνίδι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι λόγω των πολλών εσωτερικών προβλημάτων που υπάρχουν στο Ταμείο, παίζουν μεταξύ τους ένα blame game.

Ο Υπουργός Οικονομικών προέτρεψε την Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει απαντήσεις και να πάψει να ροκανίζει τον χρόνο.

Επιπλέον, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει συμμάχους που αντιλαμβάνονται ότι το αίτημα για νέα μέτρα είναι υπερβολή μετά από τα όσα έχει κάνει η Ελλάδα.

«Η θέση της κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ίδια με τη δική μας. Ότι είναι υπερβολή τα νέα μέτρα όταν η Ελλάδα ήδη έχει κάνει τόσα»

«Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, έντιμα προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε να βρεθεί μια συνολική λύση-πακέτο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κύριος Τσακαλώτος στράφηκε κατά της ΝΔ και υποστήριξε πως μόνο η ΝΔ –και ίσως το ΠΑΣΟΚ- δεν θέλει λύση και κατηγορούν την Ελλάδα για τη καθυστέρηση.

Η τακτική της διαπραγμάτευσης

Στην διαπίστωση ότι η κακή εμπειρία του 2015 αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις πληρώνονται ακριβά και ανεβάζουν τον λογαριασμό. Ο Υπουργός απάντησε ότι «Ο ΟΟΣΑ μας λέει ότι έχουμε κάνει τις πιο πολλές μεταρυθμίσεις.»

Ωστόσο, δικαιολόγησε την καθυστέρηση λέγοντας:

«πρέπει να κρατήσουμε κάποια πράματα πίσω μέχρι να ανοίξουν και οι άλλοι τα χαρτιά τους»

Στην ερώτηση αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές κι αν μία από αυτές είναι το αφορολόγητο απάντησε: «Διαπραγματευόμαστε συνολικά. Ο κόσμος πρέπει να περιμένει και να δει το συνολικό πακέτο»

«Ως διαπραγματευτική ομάδα ποτέ δεν είχαμε λευκή επιταγή. Είχαμε και κόκκινες γραμμές. Εγώ δεν μπορώ να σας πω για ένα μεμονωμένο μέτρο, συζητάμε το συνολικό πακέτο»

«έχουμε αδικήσει τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, βάλαμε φόρους γιατί είχαμε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Έχω κάνει δημόσια αυτοκριτική, μπορούσαμε να βάλουμε τους πλούσιος να πληρώσουν περισσότερα»

Ο κ. Τσακαλώτος είπε:

«Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο το αφορολόγητο, θα κάνουμε και θετικά πράγματα»

και τόνισε:

«Θα αποδεσμευτούν πόροι και θα αξιοποιηθούν στους ανθρώπους που αδικήσαμε»

Αποστάσεις από Φίλη και επίθεση σε Μητσοτάκη και Στουρνάρα

Στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε από τις δηλώσεις Φίλη υποστηρίζοντας την Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία και την Παιδεία.

«Αυτά που κάνει ο Ξανθός στην Υγεία, αυτά που γίνονται στην Παιδεία, αυτά που κάνει η Θεανώ Φωτίου με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα αφήσουμε το αποτύπωμά μας, αν έχουμε χρόνο»

Απάντησε και σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας:

«Τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης με τους δυο συντελεστές 20% και 10%. Έξι φορές δεν μου έχει απαντήσει. Που είναι τα φάρμακα; Σε ποιον συντελεστή;»

Αναφορά έγινε και στον Γιάννη Στουρνάρα και στις δηλώσεις του στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν μόνο φόροι., ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι έχουν αδικηθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, διευκρίνησε, ο κ. Στουρνάρας δεν λέει τι εννοεί «λιγότερες δαπάνες... πρέπει να μας πει συγκεκριμένα από που θα κόψουμε»

Κόκκινη γραμμή ο κόσμος της εργασίας

Οι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό είναι «Ο κόσμος της Εργασίας να είναι καλύτερα απ’ ότι ήταν. Να νιώθει πως ενώ έδωσε στην κρίση περισσότερο από όσο του αναλογούσε, θα κερδίσει στην ανάκαμψη»

Τέλος, όπως δήλωσε δεν φοβάται μήπως γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της κυβέρνησης.

«Ας πετύχει η Αριστερά αυτό που θέλει να πετύχει για τις κοινωνικές τάξεις που θέλει να υποστηρίξει κι ας είμαι ο "μουτζούρης", δεν με νοιάζει καθόλου»

Ενώ, σχολίασε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα των Συντακτών, "Δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα", λέγοντας πως στην διαπραγμάτευση πηγαίνει για το maximum και όχι για το minimum.

«Και τι θέλατε να κάνει; Ο Πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια σκληρή γραμμή για να κάνει όσο το δυνατόν πιο καλή διαπραγμάτευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ