ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μισό ναι» σε προληπτικά μέτρα για να επιβιώσουν πολιτικά

«Μισό ναι» σε προληπτικά μέτρα για να επιβιώσουν πολιτικά

Τον τρίτο δρόμο -όχι προς τον σοσιαλισμό-, αλλά για την επιβίωση της κυβέρνησης και εξεύρεση συμφωνίας για την αξιολόγηση αναζητά το Μαξίμου. Οι επιλογές που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν είναι και πολλές: προληπτική ψήφιση μέτρων ή καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σύντομα (δυο - τρεις μήνες. το πολύ) σε μια μίνι επανάληψη του 2015: εκλογές υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.

Η πρώτη επιλογή, της προληπτικής, δηλαδή, ψήφισης μέτρων, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, σημαίνει "ανατροπή" και κυβίστηση έναντι όσων υποστήριζε έως τώρα το Μαξίμου: κανένα νέο μέτρο μετά το τέλος του προγράμματος.

Κίνηση, όμως, που απαξιώνει πλήρως την κυβέρνηση, καθώς την εκθέτει ακόμα περισσότερο στην κοινωνία μια και είναι εξαιρετικά δύσκολη η πολιτική διαχείριση των νέων μέτρων. Μέτρα που θα αφορούν μείωση του αφορολόγητου και περικοπή των συντάξεων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος.

Η δεύτερη επιλογή -καθυστερήσεις και η μπάλα στην εξέδρα- δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε εκλογές, λίγο πριν το καλοκαίρι, με την πλάτη στον τοίχο, σημειώνει το ίδιο στέλεχος. Αναλογιζόμενος την εικόνα και το κλίμα λέει: "Εκλογές μέσα σε μια κοινωνική αβεβαιότητα, με άδεια ταμεία, με καταθέσεις που θα μειώνονται και με τα μέσα ενημέρωσης να σε βομβαρδίζουν συνεχώς δημιουργώντας κλίμα Grexit και, κυρίως, χωρίς πολιτικό αφήγημα. Τι μπορείς να πεις στην κοινωνία; Ψηφίστε με πάλι; Για ποιο λόγο; Για να κάνεις τι;". Η συντριπτική ήττα είναι δεδομένη, ομολογεί ο ίδιος αξιωματούχος της κυβέρνησης που μίλησε στο CNN Greece.

Μονά - ζυγά χαμένη;

"Μονά - ζυγά, λοιπόν, χαμένη η κυβέρνηση"; Όχι ακριβώς μια και υπάρχει ο... τρίτος δρόμος της παραμονής στην εξουσία, τον οποίο και αναζητά! Ένα "έντιμο συμβιβασμό" (για να θυμηθούμε τις παλιές καλές μέρες...) όπου θα υπογραφούν τα μέτρα (αφορολόγητο και μείωση συντάξεων) σε μια λογική του "ποιος ζει, ποιος πεθαίνει το 2019". Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, όπως εξηγεί στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου, μια επικοινωνιακή διαχείριση του τύπου "υπογράψαμε τα μέτρα αλλά είτε δεν θα χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε ποτέ, είτε, το 2019, ακόμα και αν δεν πάνε καλά τα πλεονάσματα, θα φροντίσουμε να μην τα υλοποιήσουμε". "Το 2019 είναι μακριά και το πιο πιθανόν είναι να ζούμε σε μια άλλη Ευρώπη", επισημαίνει άλλη κορυφαία πηγή του Μεγάρου Μαξίμου.

Όλο αυτό το πακέτο πρέπει να κλείσει άμεσα καθώς η όποια καθυστέρηση δεν έχει κανένα νόημα, κατανοούν πλέον στην κυβέρνηση. Αν χαθεί ο χρόνος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση πάει προς το καλοκαίρι ουσιαστικά η κυβέρνηση πρέπει να ξεχάσει την ανάπτυξη... Ότι είναι να γίνει, δηλαδή, πρέπει να γίνει άμεσα καθώς ξεκινούν και οι εκλογές σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες -πρώτη στήνει κάλπες η Ολλανδία, στις 15 Μαρτίου.

Θα αντέξει, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωση αφορολόγητου και συντάξεων; Αρκετά στελέχη, όχι μόνο από τους "53", υποστηρίζουν ότι "δεν υπάρχει τρόπος, ακόμα και αν θέλαμε να περάσουν τα μέτρα, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν αντέχει η ΚΟ". Προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος είπε στο CNN Greece με νόημα ότι "υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την διαχείριση των θεμάτων από την ομάδα του Μαξίμου, την οποία διασώζει μόνο ο Αλέξης. Αν κατεβάσουν και γραμμή ότι θα ψηφίσουμε τα νέα μέτρα θα μείνουν μόνοι τους". Κάποια άλλα στελέχη εκφράζουν το φόβο ότι νέα μέτρα σημαίνει και το οριστικό "αντίο" του ΣΥΡΙΖΑ προς τα λαϊκά στρώματα...

Τι θα γίνει, τελικά; Στέλεχος του Μαξίμου εκτιμά και ευελπιστεί ότι θα βρεθεί λύση προκειμένου να παραμείνει "και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολάκερη". Και θεωρεί ότι και δεν θα υπάρχουν απώλειες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ότι στο τέλος η κοινωνία θα έχει θετικό πρόσημο ως προς το έργο της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ