ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Δραγασάκης: Αν εξαρτάτο μόνο από μας τη Δευτέρα θα κλείναμε τη συμφωνία

Γ. Δραγασάκης: Αν εξαρτάτο μόνο από μας τη Δευτέρα θα κλείναμε τη συμφωνία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Μπαίνουμε σε μία λεπτή φάση αμοιβαίων μετατοπίσεων. Αν εξαρτάτο μόνο από εμάς, τη Δευτέρα θα κλείναμε τη συμφωνία. Υπάρχουν, ομως κι άλλοι παράγοντες. Μένει, λοιπόν, να φανεί εάν θα υπάρξουν αυτές οι λεπτές μετατοπίσεις», δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 'Στο Κόκκινο', ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε αρχικά ότι «το πρόβλημα είναι «πολυπαραγοντικό και πέραν των θετικών δηλώσεων του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, που διέψευσε όσους στο εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδας εξακολουθούν να εθετοτυφλούν, περιλαμβάνει τη στάση του ΔΝΤ, της Γερμανίας, των άλλων Ευρωπαίων.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι πλέον δεν πρόκειται για αντίθεση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την γερμανική, αλλά για ρήξεις εντός ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως έδειξαν οι δηλώσεις Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε ή η θέση Βέμπερ να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ο κ. Δραγασάκης συνέχισε λέγοντας ότι το ελληνικό θέμα διαπερνά όλη την Ευρώπη, δημιουργεί ρήγματα στο εσωτερικό κυβερνήσεων, αυτό δείχνει ότι η αιτία της καθυστέρησης δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι διαφορετικές εκτιμήσεις και επιδιώξεις κάποιων από τους δανειστές

Με τη διαμόρφωση των συμμαχιών των δυνάμεων που έχουν κοινές θέσεις με την Ελλάδα, μπορεί να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο για την Ελλάδα, που είναι θετικό σενάριο και για την Ευρώπη. Έτσι, την Δευτέρα στο Eurogroup, είναι εφικτό να προκύψει είτε το πλαίσιο της συμφωνίας ή η δρομολόγησή της σε τακτό χρόνο».

Αναφερόμενος στη στάση που τηρεί η Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ ζητά μεταξύ άλλων να μειωθεί το αφορολόγητο, δηλαδή να φορολογηθούν τα χαμηλότερα στρώματα, αλλά παράλληλα να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, να ελαφρυνθεί η φορολογία προς τα πάνω.

Σε μία χώρα σε κρίση, υπό χρεοκοπία, είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει φορολογία όσων μπορούν να πληρώσουν, όχι μόνο αριστερή, ούτε δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό. Όταν λοιπόν η κ. Μπακογιάννη ζητά να ποινικοποιηθεί η καθυστέρηση, σε ποιον αναφέρεται, ποιος καθυστερεί; Η ελληνική κυβέρνηση ή αυτοί που θέτουν αιτήματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά;

Αποδέχονται τη μείωση του αφορολόγητου έτσι ώστε να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές; Εκκρεμεί η απάντηση στο ερώτημα αυτό, προς την ΝΔ, τον κ.Μητσοτάκη, την κ. Μπακογιάννη... αλλά και τα άλλα κόμματα και τον κ.Στουρνάρα».

«Όποιος μιλάει για καθυστέρηση καλείται να πάρει θέση και για τα επίδικα της διαπραγμάτευσης», ανέφερε στο τέλος των δηλώσεών του ο κ. Δραγασάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ