ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη στη Βουλή λίγο πριν το Eurogroup

Μάχη στη Βουλή λίγο πριν το Eurogroup
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην Βουλή αναμετρώνται σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και λίγο μετά την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Βερολίνο.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο κατανοώντας-όπως λένε κύκλοι του- πως η αξιολόγηση θα κλείνει και αποδίδεί στην αμηχανία της την κατάθεση ερώτησης από τον κ. Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό για θέματα εγκληματικότητας και το λεγόμενο άβατο των Εξαρχείων.

Όπως και να’ χει απ’ όλες τις πλευρές εκτιμάται ότι η σημερινή συζήτηση στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού δεν θα περιοριστεί στα Εξάρχεια, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας με κυρίαρχο αυτό της συμφωνίας με τους δανειστές.

Χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αφήσει αιχμές και για το προσφιλές θέμα του ΣΥΡΙΖΑ όταν επιτίθεται στην ΝΔ, αυτό της διαπλοκής και των σκανδάλων.

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης το Μαξίμου εξακολουθεί να επιμένει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκείνες για πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα και επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι σε παρασκηνιακό επίπεδο εξελίσσονται διεργασίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών.

Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το επικείμενο Eurogroup τότε αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου έχει αποφασίσει να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις στα αιτήματα του ΔΝΤ και ότι η όποια συμφωνία θα έχει και την έγκριση του Ταμείου.

Το Μαξίμου χωρίς να το επιβεβαιώνει αφήνει να εννοηθεί ότι το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται με τους δανειστές ένα συνδυασμό αντισταθμιστικών μέτρων που θα προκαλέσουν την περίφημη δημοσιονομική ισορροπία και θα ικανοποιήσουν το κυβερνητικό μότο των τελευταίων ημερών «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς- και εκείνοι εμφανίζονται δεκτικοί -μία σειρά ισοδύναμων μέτρων που θα ισοφαρίσουν όχι μόνο τις εντυπώσεις από την ψήφιση προληπτικών μέτρων για την περίοδο μετά το 2018 αλλά και τα αριθμητικά στοιχεία (δηλαδή την αρχή της αναλογικότητας) σε σχέση με το τι θα δώσουμε και τι θα πάρουμες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες πρωτοβουλίες προσέγγισης όλων των μερών για την επίτευξη της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ