ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρομάρικ Γκοντάν: Μου απαγόρευσαν να ξαναγράψω για την Ελλάδα

Ρομάρικ Γκοντάν: Μου απαγόρευσαν να ξαναγράψω για την Ελλάδα
pole-europeen.fr

Όσα χρόνια διαρκεί η ελληνική κρίση, ο αρχισυντάκτης επί ευρωπαϊκών θεμάτων ήταν ίσως ο μοναδικός δημοσιογράφος στη Γαλλία που -αρχικά μέσα από τις σελίδες της οικονομικής εφημερίδας «La Τribune» και στη συνέχεια από την ιστοσελίδα της- έδινε την πραγματική εικόνα και διάσταση του ελληνικού προβλήματος.

Δεν «παπαγάλιζε» τις θέσεις της γαλλικής Προεδρίας ή των ευρωπαϊκών και γερμανικών θεσμών και ασκούσε δριμεία κριτική για τους χειρισμούς τους, ενώ τόνιζε τα λάθη και ης αδυναμίες των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ειδήσεις», γερμανοτραφής αλλά και φιλέλληνας, ο Ρομάρικ Γκοντάν, με αναλυτική σκέψη και θάρρος της γνώμης, εξέφραζε ισχυρές απόψεις, που του προσέδιδαν εγκυρότητα και φανατικούς αναγνώστες, αλλά ενοχλούσαν.

Ετσι, ουκ ολίγες φορές οι ανώτεροί του είχαν δεχθεί τηλεφωνήματα από το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ζητώντας την κεφαλή του επί πίνακι.

Επειδή, όμως, είχε αποκτήσει φανατικό κοινό και τα άρθρα του γνώριζαν μεγάλη επισκεψιμότητα, οι ανώτεροί του περιορίζονταν σε αυστηρές παρατηρήσεις. Με την αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της «La Tribune», ο νέος μέτοχος κατήργησε το μακροοικονομικό τμήμα, αλλοιώνοντας την ταυτότητα του ιστορικού οικονομικού εντύπου, ενώ ζήτησε από τον γνωστό δημοσιογράφο να κάνει διαχείριση ειδήσεων και να μην ξαναγράψει για την Ελλάδα. Ο Ρ. Γκοντάν είχε μόλις δημοσιεύσει άλλο ένα σκληρό άρθρο με το τίτλο «Ελλάδα: Η παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλείνει».

Ερωτ: Εχετε γίνει γνωστός μέσα από τα άρθρα σας για την Ελλάδα Γιατί σας ωθούν σε παραίτηση από τη «La Tribune»;

Απαν: Κατάργησαν την υπηρεσία μου και μου προτείνουν ένα πόστο το οποίο δεν με ενδιαφέρει. θα φύγω, παρότι αυτό δεν είναι εύκολο για μένα. Η εξαγορά της «La Tribune» δημιουργεί πρόβλημα στην ανεξαρτησία του εντύπου και δεν μπορώ πραγματικά να δεχθώ την αλλαγή της εκδοτικής γραμμής. Αν παραμείνω, δεν θα μπορώ αύριο να γράφω όπως γράφω σήμερα. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, μια φωνή θα σιγήσει και μια πηγή ενημέρωσης θα εξαφανιστεί και μαζί της η αρθρογραφία για την Ελλάδα, γιατί παρακολουθούσαμε πολύ π συμβαίνει στη χώρα σας. Από αύριο θα αναδημοσιεύουμε μόνο ό,τι λένε τα τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ