ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ανατροπή – Η πλειοψηφία ζητά ρήξη με τους δανειστές

Δημοσκόπηση ανατροπή – Η πλειοψηφία ζητά ρήξη με τους δανειστές
EUROKINISSI

Μια νέα δημοσκόπηση εξακολουθεί και δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν αλλαγές στα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. Ωστόσο, η έκπληξη είναι στα ποσοστά των πολιτών που ουσιαστικά ζητούν ρήξη με τους δανειστές ακόμα κι αν αυτό σημαίνει δραχμή.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας MRB για λογαριασμό του Star αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι πολίτες σε ποσοστό 54,8% απαντούν πως η κυβέρνηση πρέπει να απορρίψει τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ακόμα κι αν έρθει σε ρήξη μαζί τους, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή.

dimoskopisi20

Αντίθετα, το 32,2% των πολιτών ζητά από την κυβέρνηση να αποδεχθεί τα μέτρα των δανειστών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ρήξης και να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 27,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου τα ποσοστά παρουσιάζουν κάμψη και βρίσκεται στο 14,2% από το 14,7% που συγκέντρωνε στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας.

Πτώση παρουσιάζουν και τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής που συγκεντρώνει 7% έναντι 7,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει αύξηση και βρίσκεται στο 6,9% έναντι 6,1%.

Όμοια κατάσταση και για το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 6,8% έναντι 6,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων συγκεντρώνει ποσοστό 2,3% κάτι που σημαίνει πως μένει εκτός Βουλής, όπως και η Ένωση Κεντρώων με ποσοστό 2,3%. Αύξηση των ποσοστών παρουσιάζει και το Ποτάμι με 2,1% έναντι 1,5%, αλλά κι αυτό το ποσοστό δεν του δίνει το εισιτήριο για τη Βουλή.

dimoskopisi10

Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνει ποσοστό 2,1%. Υψηλά είναι τα ποσοστά για τους αναποφάσιστους και για όσους επιλέγουν άκυρο ή αποχή, που μαζί ξεπερνούν το 20%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συσπειρώσεις των κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόλις το 41% των ψηφοφόρων του δηλώνει πως θα τον ξαναψηφίσει, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό φαίνεται πως μετακινείται προς τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 12,2% και το ΚΚΕ σε ποσοστό 9,9%.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εικόνα διαφοροποιείται, καθώς το ποσοστό συσπείρωσης είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ έχει απώλειες προς τα λοιπά κόμματα σε ποσοστό 4,5% και προς την αδιευκρίνιστη ψήφο σε ποσοστό 7%.

Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο πρωθυπουργό, «νικητής» βγαίνει και πάλι ο ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ με ποσοστό 45%. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 33,1% και ο Αλέξης Τσίπρας 18,1%.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό που φτάνει το 32,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 13,2%. Ωστόσο, ενδεικτικό της απογοήτευσης των πολιτών για το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι πως σε ποσοστό 50,65% δεν θεωρούν κανένα από τα δύο κόμματα ικανά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ