ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Σκουρλέτης: Η συμφωνία είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά

Π. Σκουρλέτης: Η συμφωνία είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δύο μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που θα καθορίσει κατά πολύ το μέλλον της αξιολόγησης του προγράμματος, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία, αλλά ακόμη και μια λεπτομέρια μπορεί να αλλάξει το σκηνικό.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε αρκετά κοντά, αλλά εξίσου θα έλεγε κανείς μακριά από τη στιγμή που δεν έχει κλειδώσει η συμφωνία», είπε ο υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξήγησε: «Με την έννοια ότι και μια διαφωνία σε ένα μέρος αυτής της συμφωνίας-«πακέτο» μπορεί να σταθεί ικανό να μην κλείσει τελικά. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό το οποίο είναι δεδομένο είναι ότι καταβάλλονται προσπάθειες, γίνονται βήματα, άρα θα έλεγε κανείς ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά».

Ερωτώμενος για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και παλαιότερες τοποθετήσεις του για άρνηση μιας οποιασδήποτε συμφωνίας επέμεινε τονίζοντας πως το «πακέτο» της συμφωνίας πρέπει να «είναι τέτοιο ώστε να μας βγάζει από αυτή την ανακύκλωση της ύφεσης». Τόνισε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία δυνατότητά της να την επιτύχει και μίλησε για αδιέξοδο σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας «η οποία δεν θα έδινε την ελπίδα να βρεθούμε κάποια στιγμή έξω από τις πολιτικές της λιτότητας και να οδηγηθεί η χώρα με αργά και σταθερά βήματα μακριά από τις ακραίες πολιτικές της».

Ο υπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία καταλογίζοντας της «ανευθυνότητα» και κινήσεις «πολιτικάντικες». «Νομίζω το έχει ομολογήσει σε όλους τους τόνους τι θέλει. Θέλει να συντηρεί το θέμα των εκλογών, δεν τοποθετείται στην ουσία των ζητημάτων που έχουν αναδειχθεί και αποτελούν τα «αγκάθια» στο να κλείσει η αξιολόγηση. Άρα με τη στάση της ουσιαστικά λειτουργεί υπονομευτικά, όχι απέναντι στην κυβέρνηση μόνο, απέναντι σε μια εθνική προσπάθεια απέναντι σε μια προσπάθεια που θέλει να κατοχυρώσει κάποια από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Με αυτή την έννοια το θεωρώ εκτός από ανεύθυνο και πολιτικάντικο αυτό που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, το θεωρώ ταυτόχρονα και εθνικά επιζήμιο», είπε αναλυτικά.

Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή κατάσταση ενόψει των εκλογών σε πολλές χώρες της Ε.Ε, έκανε λόγο για Ευρώπη που «δεν εμφανίζει σταθερά χαρακτηριστικά, είναι περίπου κινούμενη άμμος» και συνέστησε υπομονή. «Ας μην βιαστούμε μέχρι να δούμε τελικά τον νέο ευρωπαϊκό χάρτη», είπε.

Στο θέμα των συμβασιούχων, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως προσβλέπει σε μια λύση που θα ισορροπεί ανάμεσα στο ελληνικό Σύνταγμα, το Κοινοτικό Δίκαιο και την πραγματικότητα. Και ζητά συνεννόηση με όλα τα κόμματα, προκειμένου να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ομηρίας που υφίστανται οι συμβασιούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ