ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live η ενημέρωση του Δ. Τζανακόπουλου

Live η ενημέρωση του Δ. Τζανακόπουλου
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. 

Στα βασικά σημεία της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Δευτέρας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και να απευθύνει κάλεσμα στη Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού.

«Η συμφωνία του Eurogroup συνιστά το πλέον καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας εκτιμώντας πως πλέον «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε πως βασικό μήνυμα της χθεσινής συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε θετική, είναι η επαναφορά της σταθερότητας στη χώρα και το τέλος των καταστροφικών σεναρίων. Στόχος είναι, πρόσθεσε, να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία, που θα ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως σημείωσε, μετά την χθεσινή συμφωνία, επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ η θέση της ελληνικής πλευράς για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα», έγινε σεβαστή από όλους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι πια στην ατζέντα της συζήτησης τα επιπλέον μέτρα για το 2019.

Η συζήτηση για προνομοθέτηση υπό αίρεση έχει βγει από το τραπέζι, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα που θα ισχύουν άνευ αιρέσεως από 1/1/2019. Αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για την μορφή των μέτρων αυτών, κατέστησε σαφές πως «για κάθε ευρώ επιβάρυνσης που θα νομοθετείται, θα ψηφίζεται κι ένα ευρώ ελάφρυνσης».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, σημείωσε πως με δεδομένη την πορεία της οικονομίας, δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης των στόχων, ωστόσο επεσήμανε πως «αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί το κενό με κάποιον τρόπο».

Υπογράμμισε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης μία συνολική συμφωνία ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων, και ότι αρνείται με πείσμα την επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας, συνεχίζοντας να επενδύει στην αποτυχία.

«Όσο θα διαψεύδεται το καταστροφολογικό σενάριο της, τόσο θα αυξάνεται η στρατηγική αμηχανία της. Θα ήταν καλύτερα η ΝΔ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για γρήγορο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, οι θεσμοί έκαναν βήματα πίσω για να γεφυρωθούν οι διαφορές για τις δημοσιονομικές προβλέψεις μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ σημείωσε πως είναι πια η ώρα η Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού.

«Αναμένουμε και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του προγράμματος «Εργάνη» σύμφωνα με τα οποία χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «εποχικό σύμπτωμα» το οποίο δεν δημιουργεί ανησυχία, εξηγώντας πως η υποχώρηση έχει να κάνει με την πορεία των θέσεων εργασίας κατά το πρώτο 5νθήμερο και στη συνέχεια το ισοζύγιο διαμορφώθηκε θετικά. «Το συνολικό ισοζύγιο του 2016 ήταν πιο θετικό από ότι αναμενόταν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως μέσα στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ανεργία έχει μειωθεί από το 27% στο 23%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ