ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για Eurogroup: Ούτε QE ούτε χρέος

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για Eurogroup: Ούτε QE ούτε χρέος
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ο δρόμος για την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής» ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος χαρακτήρισε θετική την απόφαση του Eurogroup, παρότι δεν διασφαλίστηκε η ποσοτική χαλάρωση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την τριμηνιαία έκθεση που συνέταξε για το διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2016, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας ανέφερε πως είναι θετικό ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια και ξεκινούν οι συζητήσεις.

«Η συμφωνία, ανοίγει επίσης την ευκαιρία να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής από τα περισσότερα δημοσιονομικά σε αυτά που και οι δανειστές ονομάζουν «περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει χώρος για την βελτίωση τόσο στην πλευρά της φορολογίας, όσο και στο μέτωπο των δαπανών. «Αν ρυθμιστεί σωστά η συμφωνία τα αποτελέσματα μπορεί να αναπτυξιακά, καθώς στο σημείο που έχουμε φτάσει τα περισσότερα φορολογικά μέτρα δημιουργούν πίεση στο ΑΕΠ και απώλειες εσόδων, λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών», ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία είναι μακρύς και αυτή τη στιγμή ασαφής καθώς περιλαμβάνει την επίλυση μιας δύσκολης εξίσωσης με τουλάχιστον μέχρι πέντε αγνώστους: το ακριβές περιεχόμενο των νέων μέτρων, θα το μάθουμε φαντάζομαι στις επόμενες μέρες, την αξία τους, τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, τις αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για το χρέος», είπε.

Επεσήμανε ακόμη, ότι η ευθύνη των παρεμβάσεων βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και πως το μεγάλο στοίχημα είναι να γυρίσει σελίδα στην οικονομία και να καλύψει το χαμένο έδαφος της καθυστέρησης. Εκτίμησε δε, ότι η γ’ αξιολόγηση που θα ακολουθήσει θα πρέπει να κλείσει σε ασφυκτικά γρήγορο χρόνο.

«Το Eurogroup μείωσε την αβεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά δεν την εξάλειψε», ανέφερε απ την πλευρά του ο συντονιστής του Γραφείου Πάνος Καζάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ