ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ.Σπυράκη: Η συμπολίτευση να πάψει να παίζει τις κουμπάρες στο θέμα φέτας

Μ.Σπυράκη: Η συμπολίτευση να πάψει να παίζει τις κουμπάρες στο θέμα φέτας
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη μίλησε για τα δικαιώματα των Ελλήνων παραγωγών φέτας, με αφορμή την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο για το ελεύθερο εμπόριο ΕΕ-Καναδά, τονίζοντας πως είναι πλήρως διασφαλισμένα.

«Σε όλο το κείμενο συμφώνησε ο Γιώργος Σταθάκης [...] το κείμενο έχει ολοκληρωθεί και δεν αλλάζει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο εθνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσουν το ίδιο κείμενο» είπε η κ. Σπυράκη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διευκρίνισε, πάντως, για τους παραγωγούς του Καναδά ότι «στα άρθρα 20 και 21 αναφέρεται ότι δικαίωμα να παράγουν φέτα έχουν όσοι παρήγαγαν μέχρι τις 18/10 2013. Από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να γράφουν στο προϊόν "τύπου", "απομίμηση φέτας" και "made in Canada"».

Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι η Κομισιόν έχει κάνει ειδική έκδοση για την προστασία της ελληνικής φέτας.

«Με τη συμφωνία, ο Καναδάς αναγνωρίζει σε 145 προϊόντα ονομασία προέλευσης που δεν αναγνώριζε πριν, μεταξύ αυτών αναγνωρίζει την ελληνική φέτα και άλλα 4 τυριά» σημείωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Τίποτα δεν είναι ιδανικό και όλα είναι συμβιβασμός» είπε, ενώ καταλόγισε λαϊκισμό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -όπως είπε- στο ευρωκοινοβούλιο δεν ψήφισαν και στο εθνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσουν το ίδιο κείμενο, το οποίο -επανέλαβε- έχει την υπογραφή τού τότε υπουργού οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Η ευρωβουλευτής κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης «να πάψουν να παίζουν τις κουμπάρες» και εκτίμησε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τους σοβαρούς Έλληνες παραγωγούς.

«Έχουμε θετικό ισοζύγιο στον Καναδά, να σταματήσουμε επιτέλους να κυνηγάμε την ουρά μας, υπάρχουν τυριά πολύ υψηλής ποιότητας και έχουν και απομιμήσεις, υπάρχει η παρμεζάνα και το "τύπου παρμεζάνα"» σημείωσε και εμφανίστηκε βέβαιη ότι η ελληνική φέτα μπορεί να ανταγωνιστεί την παγκόσμια αγορά με αξιώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Καϊλή: Με τη συμφωνία CETA μπαίνει το πλαίσιο προστασίας της φέτας

Ποιες αλλαγές φέρνει η CETA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ