ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Τσαβούσογλου: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από τον κακομαθημένο υπουργό»

Επιμένει ο Τσαβούσογλου: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από τον κακομαθημένο υπουργό»
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στοχοποιούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και όχι τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Αυτό προέκυψε, μετά από διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου από την Αττάλεια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολού.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, εκτόξευσε «πολεμικές» απειλές για το θέμα τον Ιμίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά τι μπορεί να κάνει ο στρατός μας». Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο «κακομαθημένο παιδί της κυβέρνησης», και ούτε λίγο, ούτε πολύ, την κάλεσε να το μαζέψει...

Ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών υποστήριξε πως ενώ η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση, ο Πάνος Καμμένος με τις κινήσεις του, δοκιμάζει την αντοχή των Τούρκων.

«Μας λένε, "Κατά βάθος είναι καλό παιδί, μην δίνετε σημασία", λέει ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζει ποιοι είναι οι συνομιλητές που έσπευσαν να καταλαγιάσουν την τουρκική οργή για τον πάνο Καμμένο.

«Τον πήρατε αναγκαστικά στην κυβέρνηση (συνασπισμού), κι εμείς να παραβλέπουμε;», διερωτάται ο Τσαβούσογλου.

Και δεν σταματά εκεί... «Βασικά γνωρίζουμε ότι και η νυν κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό το κακομαθημένο παιδί που είναι υπουργός...» δίχως να διευκρινίζει ποιος είναι ο συνομιλητής που διαβεβαίωσε πως και η ίδια η κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από τη στάση Καμμένου.

Τέλος, o Τούρκος υπουργός, κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και στα πολλά προβλήματα μεταξύ των δύο λαών, για να καταλήξει ότι τα τελευταία χρόνια Τούρκοι και Έλληνες, έχουν προσεγγίσει ο ένας τον άλλον και δεν πρέπει να επιτραπεί στο «κακομαθημένο παιδί της κυβέρνησης», να επισκιάσει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει.

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη ισχύος. Το τί μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός όταν πρέπει, το ξέρουν καλύτερα εκείνοι», λέει ο Μελβούτ Τσαβούσογλου. «Η κυβέρνηση να εξηγήσει στο κακομαθημένο παιδί και να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας», καταλήγει.

Αναλυτικά η δήλωση Τσαβούσογλου:

«Δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σε διάφορα θέματα, για το θέμα νησιών στο Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, το FIR κτλ, σκεφτόμαστε διαφορετικά (έχουμε διαφορετικές θέσεις). Αλλά γι αυτά έχουμε μηχανισμούς, διερευνητικές επαφές. Αυτό το κάνουμε για να μην κλιμακώνεται η ένταση. Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού , (Πάνος Καμμένος), κάνει συνεχώς βήματα που δοκιμάζουν την κατανόησή μας. Προκαλεί.

Μας λένε “ Κατά βάθος είναι καλό παιδί, μην δίνετε σημασία (ας το παραβλέψουμε)”. Ναι αλλά μέχρι πού θα πάει; Τον πήρατε αναγκαστικά στην κυβέρνηση (συνασπισμού), κι εμείς να παραβλέπουμε; Κι η υπομoνή μου έχει όρια. Δεν είναι ανεξάντλητη. Δείχνουμε ωριμότητα αλλά...Γι αυτό επειδή κάποια πολιτικά πράγματα είναι μεταξύ μας δεν θέλω να τα πω. Βασικά γνωρίζουμε ότι και η νυν κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό το κακομαθημένο παιδί που είναι υπουργός...

...Τί θα γίνει λοιπόν; Θα ανεχόμαστε τους κακομαθημένους; Η δουλειά μας είναι να απασχολούμε αυτούς; Η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο γείτονες. Αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν και προβλήματα. Έχουμε και την βούληση για την επίλυσή τους. Στην ιστορία είχαμε πολέμους... Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια προσέγγιση μεταξύ των λαών μας. Οι δικοί μας πάνε στην Ελλάδα, στα ελληνικά νησιά και οι Έλληνες έρχονται στην Τουρκία. Όταν το παρατηρούμε, έχουμε πολλά κοινά, αλλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα κακομαθημένο παιδί να επισκιάζει όλα αυτά. Εμείς δεν μπαίνουμε σε μια κούρσα με τέτοια λογική. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη ισχύος. Το τί μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός όταν πρέπει, το ξέρουν καλύτερα εκείνοι. Η κυβέρνηση. Να τα πούν (εξηγήσουν) και σε εκείνο το κακομαθημένο (παιδί) και να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας” ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Η απάντηση Καμμένου:

"Πρωθυπουργός δεν είναι ο κ. Σημίτης αλλά ο κ. Τσίπρας, υπουργός Εξωτερικών δεν είναι ο κ. Πάγκαλος-ο οποίος είχε τη θεωρία για τις σημαίες που τις παίρνει ο αέρας- αλλά ο κ. Κοτζιάς και υπουργός Εθνικής Άμυνας εγώ", απαντά ο Πάνος Καμμένος.

Δεν πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε άριστη κατάσταση, με πολύ υψηλό ηθικό και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση με ηρεμία, με σωφροσύνη αλλά και με αποφασιστικότητα. Θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Τσαβούσογλου ότι Πρωθυπουργός δεν είναι ο κ. Σημίτης αλλά ο κ. Τσίπρας, υπουργός Εξωτερικών δεν είναι ο κ. Πάγκαλος-ο οποίος είχε τη θεωρία για τις σημαίες που τις παίρνει ο αέρας- αλλά ο κ. Κοτζιάς και υπουργός Εθνικής Άμυνας εγώ. Δεν υπάρχει λοιπόν τέτοιο θέμα, να πατήσει σε ελληνικό νησί ο κ. Τσαβούσογλου ή οποιοσδήποτε λάβει τέτοια εντολή. Θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Η πολιτική των Σημίτη και Πάγκαλου, που προσφάτως πέρασε και στη ΝΔ, έχει παρέλθει χωρίς επιστροφή".

«Άμα θέλουν, να δούμε. Θα πατήσουν. Μετά θα φύγουν από εκεί...; Να δω πως θα φύγουν μετά...» δήλωσε με έμφαση ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στη δήλωση του Τσαβούσογλου, ότι αν οι Τούρκοι ήθελαν να ανέβουν στα Ίμια, θα το είχαν κάνει.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να κάνει πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα και επεσήμανε ότι στην κυβέρνηση αυτή «οι αέρηδες δεν παίρνουν σημαίες, τις σημαίες τις υπερασπιζόμαστε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μας. Για εμάς λογικές Πάγκαλου και Σημίτη δεν υπάρχουν, τελείωσαν, πέθαναν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ