ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Αιθιοπία μετά από 19 χρόνια

Πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Αιθιοπία μετά από 19 χρόνια
REUTERS/ ROGAN WARD

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αντίς Αμπέμπα, την πρώτη μέλους ελληνικής κυβέρνησης στην Αιθιοπία μετά από 19 χρόνια, με την οποία φέτος η Ελλάδα κλείνει 100 χρόνια Διπλωματικών σχέσεων.

Εκτός από τις συναντήσεις του με το Προεδρείο και τα μέλη της Ομογενειακής Κοινότητας, είχε και διμερείς επαφές με την Υπουργό Επικρατείας της Αιθιοπίας και τον Επίτροπο Οικονομικών της Αφρικανικής Ένωσης που εδρεύει στην αιθιοπική πρωτεύουσα.

«Από τη πρώτη μέρα της ορκωμοσίας μου ως ΥΦΥΠΕΞ, είχα διατυπώσει την απόφασή μου να μη μείνει άλλο ξεχασμένος ο ελληνισμός της Διασποράς της Αφρικανικής Ηπείρου. Ομογενείς δεν υπάρχουν μόνο στην Αμερική ή την Αυστραλία. Υπάρχουν και σε πολλές χώρες της Αφρικής, κυρίως της Υποσαχάριας, που δίνουν εντυπωσιακή επιχειρηματική παρουσία, δεμένοι με τη πατρίδα μέσω της γλώσσας, της Εκκλησίας - χάρη στο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κκ Θεόδωρο - και διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις εθνικές μας επετείους», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Τέρενς Κουίκ και συνέχισε:

Όπως αναφέρει ο Τέρενς Κουίκ, έζησε εξαιρετικά συγκινητικές στιγμές με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στην Αντίς Αμπέμπα.

«Τους συνάντησα και στα γραφεία της Κοινότητας και στην Ελληνική Λέσχη που ονομάζεται Ολυμπιακός, με ετυμολογία από την Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων», λέει ο αναπληρωτής Υπουργός.

Εξίσου συγκινητική ήταν η επίσκεψή του στο Ελληνικό Σχολείο όπου συνάντησε πολλά παιδιά από μεικτούς γάμους αλλά και αιθιοπάκια που μαθαίνουν ελληνικά ως δεύτερη ή τρίτη γλώσσα

Τέλος, όπως λέει ο κ. Κουίκ, «Ευλογημένη και η παρουσία του Αρχιμανδρίτη κ Χρυσοστόμου τον οποίο επισκέφθηκα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Φρεμεντίου. Του πρώτου Ορθόδοξου Ναού που κτίστηκε εδώ»

Στον απολογισμό του ταξιδιού του στην Αιθιοπία ο κ. Κουίκ κάνει λόγο για τις επιχειρηματικές επιδόσεις των ελλήνων στην Αιθιοπία και την πρόθεση κάποιων επιχειρήσεων να έρθουν και στην Ελλάδα (κυρίως των τομέων κατασκευών, νέων τεχνολογιών, διαχείρισης υδάτων και απορριμμάτων κα)

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η Αιθιοπία εκτός από μία αναπτυσσόμενη χώρα με αγάπη, σεβασμό και εμπιστοσύνη στους Έλληνες, είναι και η έδρα της Αφρικανικής Ένωσης, με όραμα να γίνει η Αντίς Αμπέμπα στην Αφρική, το αντίστοιχο των Βρυξελλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπληρώνει ότι η Αφρικανική Ήπειρος σε όλα τα επίπεδα δράσης της, πολιτικά, οικονομικά, περιβάλλον κλπ είναι στα πεδία του άμεσου ενδιαφέροντος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιώ αυτή την περιοδεία σε Αιθιοπία, Νότια Αφρική, Μοζαμβίκη και Μποτσουάνα. Τις δύο τελευταίες χώρες, με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον και με μικρές αλλά πολύ δυναμικές, επιχειρηματικά, ομογενειακές κοινότητες. Χώρες με τις οποίες ποτέ, καμία ελληνική κυβέρνηση, δεν υπέγραψε ουτε μία διμερή συμφωνία, εμώ υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας».

Όπως επίσης δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ στο αιθιοπικό κανάλι EBC:

«Με την Υπουργό Επικρατείας της Αιθιοπίας αρμόδιας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, συζήτησα όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων που είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Μου ζήτησε να ενθαρρυνθούν ακόμα περισσότερο οι ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα της και να ανοίξουμε νέους ορίζοντες συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, κυρίως ο Θρησκευτικός, στον τομέα του αθλητισμού όπως στίβος, ποδόσφαιρο και μπάσκετ με ανταλλαγές ταξιδιών αθλητών και ομάδων και στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας όπου πρέπει να υπογράφει συμφωνία, η οποια κατ αρχήν μονογραφήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Νασάου.

Με την επιστροφή μου στην Αθήνα θα ενημερώσω τον Υπουργό μου Νίκο Κοτζιά και όλους τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα που μου τέθηκαν και στο ΥΠΕΞ και την
Αφρικανική Ένωση».

Τον ΥΦΥΠΕΞ στην επίσκεψη του στην Αιθιοπία συνόδευαν ο Πρέσβης στην Αντίς Αμπέμπα κ Νικόλαος Πατακιάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Υφυπουργού κα Μαγιά Σολωμού και ο Πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας κ Δημήτρης Συκκάς.


NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ