ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι της διαπραγμάτευσης;

Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι της διαπραγμάτευσης;
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μισογεμάτο εξακολουθεί να βλέπει το Μαξίμου το ποτήρι ως προς την προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Μάρτιο.

Τουλάχιστον στο τεχνικό επίπεδο της συμφωνίας. Γιατί όπως γίνεται κατανοητό οι τροϊκανοί που βρίσκονται από την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα δεν προτίθενται να αποχωρήσουν πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Εκτός αν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις, οι οποίες πάντως μέχρι τώρα δεν είναι ορατές στο οικονομικό επιτελείο που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας με χθεσινές του δηλώσεις δεν έκρυψε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αν και για το σύνολο της πολιτικής συμφωνίας-πακέτο εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός τονίζοντας όμως ότι ο στόχος είναι αυτός.

Υπενθυμίζεται ότι εκ παραλλήλου συντελείται και μία δεύτερη διαπραγμάτευση με αντικείμενο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θεωρητικά λοιπόν η συμφωνία θα θεωρηθεί ότι έχει κλείσει όταν το σύνολο των εκκρεμοτήτων (τεχνικές λεπτομέρειες και χρέος) θα έχουν αποφασιστεί από τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποβαθμίζει την φημολογία περί διάστασης Τσίπρα και Τσακαλώτου. Είναι σαφές όμως ότι το Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες δίνει προβάδισμα στον τρόπο επικοινωνιακής διαχείρισης της διαπραγμάτευσης στο οικονομικό επιτελείο.

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών είχαν σχεδόν τα ίδια πράγματα στις πρόσφατες παρεμβάσεις τους στη Βουλή.

Και αποδίδουν στην ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδεικνύει θέματα ανύπαρκτα για δικούς της εσωκομματικούς λόγους ή λόγους δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων.

Οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι δεν υπήρχαν αιχμές προς τον πρωθυπουργό από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όταν ο δεύτερος είπε ότι «δεν τελείωσε η λιτότητα» λέγοντας ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Είπε όμως ότι με την νέα συμφωνία δεν θα έρθει νέα λιτότητα.

Διαβάστε επίσης

Μεγαλύτερη «σαφήνεια» για τα αντίμετρα ζητούν οι θεσμοί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ