ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Σαπέν έρχεται στην Αθήνα αποφασισμένος να βοηθήσει

O Σαπέν έρχεται στην Αθήνα αποφασισμένος να βοηθήσει
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Με τον Γάλλο υπουργό Μισέλ Σαπέν θα συναντηθεί την Παρασκευή στις 10:30 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργικό περιβάλλον του, ο Σαπέν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και ελπίζει ότι θα καταθέσουν την έκθεσή τους εγκαίρως πριν από το επόμενο Eurogroup στις 20-21 Μαρτίου. «Στόχος είναι η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης» υπογραμμίζουν οι πηγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα δε με στέλεχος του γραφείου του υπουργού, «ο Μισέλ Σαπέν ελπίζει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2018, ύστερα από 8 χρόνια αποκλεισμού. Ο υπουργός προτίθεται να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν, για αυτήν την επιστροφή της Ελλάδας».

Στην συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένεται να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, οι δύο πολιτικοί θα συζητήσουν για τη συμμετοχή και το ρόλο του ΔΝΤ, για τον συντονισμό και την τεχνική υποστήριξη της Γαλλίας με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να έχουν γίνει τα απαραίτητα πριν από το Eurogroup του Μαρτίου.

Στις 11:10 ο Σαπέν θα συναντηθεί και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Μαζί του, θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της Γαλλίας για τη συμμετοχή της με 30 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα μιλήσουν για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις όπως η Thalès, EDF, κ.α που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα τον οποίο θα συναντήσει στις 3:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ θα συζητήσει για τις οικονομικές προβλέψεις 2017- 2018, την αναμενόμενη ανάπτυξη στην Ελλάδα και την προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές.

Ο Μισέλ Σαπέν και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, θα συνοδεύουν τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος φθάνει στην Αθήνα την Πέμπτη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη χώρα μας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Γάλλος πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι Έλληνες και Γάλλοι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ στις 14.00 οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πριν τη διμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Καζενέβ έχει προσκεκλημένους για πρωινό στην γαλλική πρεσβεία, Γάλλους επιχειρηματίες που είναι εγκαταστημένοι στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση που οργανώνει ο «Γαλλικός Οργανισμός για τη Μετανάστευση και την Ένταξη» (OFII ) και που αφορά στους αιτούντες άσυλο που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία μέσα στον Μάρτιο.

Το απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το γαλλικό Σχολείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο, και θα αφιερώσει κάποιο χρόνο στους Γάλλους ανταποκριτές και τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του.

Έπειτα, στις 17.00 θα δοθεί δεξίωση στη γαλλική πρεσβεία, και στις 18.00 προβλέπεται η αναχώρηση για το αεροδρόμιο.

Ο στόχος της επίσκεψης στην Ελλάδα δυο μήνες πριν τις εκλογές και αλλαγή της προεδρίας, εκτιμάται ότι πέρα από τη μόνιμη θέληση επιβεβαίωσης της Γάλλο-ελληνικής φιλίας, εκφράζει και τη θέληση διατήρησης μιας κάποιας δικτύωσης πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ