ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Δεν σχεδιάζουμε αγορά μαχητικών stealth

Βίτσας: Δεν σχεδιάζουμε αγορά μαχητικών stealth
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εξετάζεται η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών τεχνολογίας stealth.

Όπως ανέφερε σχετικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ένα stealth κοστίζει 100 εκατ. ευρώ και αναρωτήθηκε αν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοια πράγματα. «Πολλαπλασιάστε επί 5 το συνολικό κόστος (συντήρηση, υποδομές)... Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοια πράγματα και πότε θα πάρουμε τα νέα μαχητικά; Το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Ο υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και άλλων οπλικών συστημάτων του σωμάτων του στρατού, με δεδομένο προϋπολογισμό τα 475 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος δεκαετίας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαβιβαστεί στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικό αίτημα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και η απάντηση αναμένεται στα τέλη της άνοιξης.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Βίτσας τόνισε πως «υπάρχει η αναγκαιότητα, υπάρχει πιθανή απειλή απέναντι στην Ελλάδα, δεν θέλω να δραματοποιώ τα πράγματα, αλλά υπάρχει, άρα χρειάζεσαι να θωρακίζεσαι αμυντικά».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τα σενάρια από το ΥΠΕΘΑ για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ο κ. Βίτσας κράτησε επίσης αποστάσεις, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει πληροφόρηση για επικείμενο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο... μένω στη δήλωση του κύπριου εκπροσώπου».

Τέλος, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είπε πως «μιλάμε για νέο δημοσιονομικό μίγμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι μηδέν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ