ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γαλλία καλεί για ενιαία απάντηση κατά του Ισλαμικού Κράτους

Η Γαλλία καλεί για ενιαία απάντηση κατά του Ισλαμικού Κράτους
REUTERS/Erik De Castro

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αναμένεται να ενισχύσουν τις φωνές που ζητούν μια ενιαία στρατιωτική απάντηση στο Ισλαμικό Κράτος, μετά και την αποτυχία της αμερικανικής επιδρομής, που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο, να περιορίσει την δράση του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν κατηγορηθεί για μια αποστασιοποιημένη προσέγγιση, βρίσκονται τώρα υπό ολοένα αυξανόμενη πολιτική πίεση, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να κάνουν περισσότερα και αναμένεται να εξετάσουν τρόπους για να εντείνουν την εκστρατεία, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης των εναέριων μέσων, αφού δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε χερσαίες αποστολές.

Ωστόσο παραμένει ασαφές κατά πόσον το Παρίσι και Ουάσιγκτον θα ήθελαν να επεκτείνουν ριζικά το πεδίο εφαρμογής της τρέχουσας στρατιωτικής εμπλοκής τους στην Μέση Ανατολή.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της Παρασκευής, που σκότωσαν 129 ανθρώπους, στο χειρότερο λουτρό αίματος της Γαλλίας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν κι άλλες μεγάλης κλίμακας επιθέσεις των οποίων την ευθύνη επίσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Δύο εκρήξεις με επιθέσεις αυτοκτονίας στην σιιτική συνοικία της Βηρυτού, στον Λίβανο, σκότωσαν 43 ανθρώπους, ενώ 224 σκοτώθηκαν από την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στην χερσόνησο του Σινά.

Πολλές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν όχι μόνο ότι οι επιθέσεις συνδέονται αλλά κι ότι ήταν συντονισμένες.

Η Γαλλία, που περιέγραψε τις επιθέσεις στο Παρίσι ως «πράξη πολέμου» ενδέχεται να κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους. Ήδη πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι, η Γαλλία είχε αποστείλει το αεροπλανοφόρο Σάρλ ντε Γκώλ στην Μέση Ανατολή, το οποίο αναμένεται να καταφθάσει στην περιοχή στις 18 Νοεμβρίου.

Η Γαλλία παράλληλα ζητάει να συνεδριάσει εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για να "ενισχύσει" τον αντιτρομοκρατικό αγώνα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Η "μάχη" εναντίον της τρομοκρατίας "πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό επίπεδο και σε διεθνές επίπεδο", υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Τώρα μένει να αποδειχτεί αν αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει αυτοσυγκράτηση θα διατηρήσουν την ίδια στάση κι αν η διοίκηση Ομπάμα θα χαλαρώσει τους κανονισμούς εμπλοκής στους βομβαρδισμούς, τους οποίους πολλά μέλη του Κογκρέσου έχουν περιγράψει ως πολύ περιοριστικούς.

Άλλο ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους, είναι το αν η Μεγάλη Βρετανία θα λάβει μέρος τελικά στους βομβαρδισμούς στην Συρία, παρά την προθυμία του Κάμερον και τους δισταγμούς του βρετανικού Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ