ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δραγασάκης προτιμά Σουλτς και «πυροβολεί» ΔΝΤ

Ο Δραγασάκης προτιμά Σουλτς και «πυροβολεί» ΔΝΤ
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπέρ μιας αλλαγής στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας τάχθηκε σε συνέντευξή του ο Γιάννης Δραγασάκης, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της Γερμανίας όπου διασταυρώνουν τα πολιτικά του ξίφη η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς για τη θέση της καγκελαρίας.

Μιλώντας στο Der Spiegel, ο Γιάννης Δραγασάκης ερωτώμενος για το αν η κυβέρνηση θα προτιμούσε να διαπραγματευτεί με καγκελάριο τον Σουλτς απάντησε πως η κυβέρνηση έχει τις προτιμήσεις της και ότι «μια Ευρώπη, που επιμένει στην πορεία μιας αυστηρής λιτότητας, κινδυνεύει κάποια μέλη της να φύγουν», σημειώνοντας πως: «Θα θεωρούσα ως πολύ θετικό αν μια πολιτική αλλαγή στη Γερμανία επέφερε μετατόπιση των δυνάμεων στην Ευρώπη».

Capture

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, την συμφωνία αλλά και το ενδεχόμενο του Grexit αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε πως οι όροι για το πακέτο διάσωσης σε έναν μεγάλο βαθμό έχουν εκπληρωθεί και ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να συμβεί την έξοδο από την ΕΕ. Όσον αναφορά τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, ο κ. Δραγασάκης απαντά:

Πράγματι, πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα ακόμη. Πολλά απ’ αυτά όμως παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Στόχος της κυβέρνησής μου είναι να κλείσουμε το τεχνικό κομμάτι της συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Μετά υπάρχει ακόμη χρόνος για να συμφωνήσουμε σε πολιτικό επίπεδο σε δύο σημαντικά σημεία: τι πλεονάσματα θα πρέπει να επιτυγχάνουμε μετά το 2018; Και τι γίνεται με τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους;

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγορεί το ΔΝΤ, λέγοντας πως η συμμετοχή του δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Όπως είπε:

Η συμμετοχή του ΔΝΤ δημιουργεί μάλλον πρόσθετα προβλήματα. Είχαμε πετύχει σε όλα σχεδόν τα σημεία συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Και ξαφνικά ζήτησε το ΔΝΤ πρόσθετα μεταρρυθμιστικά βήματα 3,6 δισ ευρώ. Είναι σαν να αλλάζει κανείς τους κανόνες ενός παιχνιδιού εν εξελίξει.

Ο κ. Δραγασάκης προσθέτει ότι η Αθήνα ευελπιστεί σε συμφωνία με τους πιστωτές έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου με στόχο την επιστροφή στις αγορές έως το τέλος του έτους, ενώ αποκλείει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ