ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση: «αγκάθι» τα εργασιακά - στον αέρα η αξιολόγηση

Διαπραγμάτευση: «αγκάθι» τα εργασιακά - στον αέρα η αξιολόγηση
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προσέρχεται για την συνάντησή της με τους εκπροσώπους των θεσμών ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθεί και πάλι σήμερα μετά το μεσημέρι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αντικείμενο αυτήν την φορά τα δημοσιονομικά και την πρόταση των δανειστών για λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018.

Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση όπου δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ενημερώσει και για τις εξελίξεις περί την διαπραγμάτευση.

Η χθεσινή ημέρα δεν κύλησε πάντως ομαλά καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας αναγκάστηκαν να διακόψουν τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά ακούγοντας για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ να προβάλει αξιώσεις που δεν γίνονται δεκτές από την ελληνική πλευρά.

Οι Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου αποχώρησαν άπρακτοι από το Hilton όταν η Ντέλια Βελκουλέσκου έβαλε σύμφωνα με πληροφορίες για μία ακόμη φορά εμπόδια στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αγνοώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν προχώρησε καν στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων όπου το ΔΝΤ επιμένει σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.

Της διαπραγμάτευσης στο Hilton είχε προηγηθεί σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου οι αρμόδιοι υπουργοί ενημέρωσαν για τα νεώτερα δεδομένα και πήραν κατευθύνσεις για τη στάση τους στην συζήτηση περί τα εργασιακά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών από την προηγούμενη Τρίτη στην Αθήνα δεν έχει προσφέρει ακόμη κάτι ουσιαστικό στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης γι’ αυτό και δίνουν περιορισμένες δυνατότητες στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως το πρωί της Τετάρτης όταν θα έχουν αποχωρήσει όλοι οι θεσμοί.

Από την άλλη το Μαξίμου επιμένει ότι τίποτα δεν έχει χαθεί και ότι ο στόχος της 20ης Μαρτίου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το SLA παραμένει εφικτός αν και γίνεται «ολοένα και πιο δύσκολος».

Το καλό, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές είναι ότι μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου όπου είναι αμφίβολο εάν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη άτυπο Eurogroup στην Μάλτα για τις 7 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το περιθώριο ώστε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να ληφθεί απόφαση- εάν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά- για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Διαβάστε ακόμη:

Δέχθηκε το ΔΝΤ ότι το πλεόνασμα το 2016 άγγιξε το 3% του ΑΕΠ

Η διαπραγμάτευση προσέκρουσε στον ύφαλο του Hilton

ΔΗΜΟΦΙΛΗ