ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ανώτερο επίπεδο οδηγείται η διαπραγμάτευση

Σε ανώτερο επίπεδο οδηγείται η διαπραγμάτευση

Eρωτηθείς o Πάνος Σκουρλέτης, πριν τρεις βδομάδες, σχετικά με το πόσο κοντά είναι η συμφωνία με τους δανειστές, είχε απαντήσει: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε αρκετά κοντά, αλλά εξίσου, θα έλεγε κανείς, μακριά».

Αυτή η μάλλον ποιητική αποστροφή του υπουργού Εσωτερικών, που θυμίζει τίτλο ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αποτυπώνει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τόσο μακριά, τόσο κοντά...

Πρόοδος αλλά...

Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση, περιέγραψε και ο κυβερνητικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών στο Hilton. Ο αξιωματούχος μίλησε για την πρόοδο που έχει συντελεστεί, αλλά και για ζητήματα που έχουν μείνει ανοιχτά. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις, που επίσης μίλησε για πρόοδο σε σημαντικούς τομείς, αλλά και για υπαρκτές διαφωνίες.

Εν ολίγοις, έχει καλυφθεί η απόσταση αλλά μένουν αρκετά να γίνουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν κλείσει όλα πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Στο χτεσινό briefieng ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν σαφής: «Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι το Eurogroup της 20ης Μάρτη, να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019». Ωστόσο, οι δανειστές εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για το αν είναι εφικτός στόχος η συμφωνία στις 20 Μαρτίου. Μάλιστα, από τις Βρυξέλλες έγινε και διαρροή που τοποθετούσε τη συμφωνία για πολύ αργότερα, στις 20 Μαΐου.

Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Ας μην έχουμε αμφιβολίες ότι στο σημείο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση, δεν αποκαλύπτονται όλα τα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενημερώσεις σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, στις οποίες αναφερθήκαμε, παρουσιάζουν εντυπωσιακή σύμπτωση. Με πιο απλά λόγια, και οι δύο πλευρές φροντίζουν να μη διαρρεύσουν λεπτομέρειες που μπορεί να βλάψουν την προοπτική της συμφωνίας.

Από αυτά λοιπόν που έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται ότι έχουν κλείσει:

- Το ύψος των νέων μέτρων (2% του ΑΕΠ).

- Ο εξωδικαστικό συμβιβασμός.

- Το μεγαλύτερο μέρος των αντισταθμιστικών

Ανοιχτά παραμένουν:

- Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων.

- Η σταδιακή ή εφάπαξ περικοπή στις συντάξεις.

- Η συμπερίληψη του ΕΝΦΙΑ στα αντισταθμιστικά θετικά μέτρα.

- Οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας.

Δηλαδή, έχουν γίνει πολλά, αλλά είναι αρκετά αυτά που μένουν ακόμα για να γίνουν.

Σε ανώτερη κλίμακα

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις. Όμως είναι βέβαιο ότι η διαπραγμάτευση ανεβαίνει πια πολιτική κλίμακα. «Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. Τα τεχνικά κλιμάκια έφτασαν τη συμφωνία μέχρι εκεί που μπορούσαν και τώρα οι πολιτικοί προϊστάμενοι πρέπει να διαμορφώσουν το τελικό «ντιλ». Για την κυβέρνηση η συζήτηση κορυφής έχει το θετικό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να κλείσουν ανώδυνα την «ελληνική εκκρεμότητα». Έχει, όμως, και τον μεγάλο κίνδυνο που αποτελεί το ΔΝΤ, στην εποχή Τραμπ. Τι θα θελήσουν να κάνουν στην Ουάσιγκτον; Θα κάνουν βήματα πίσω ή θα επιχειρήσουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα και να αποχωρήσουν από το ελληνικό πρόγραμμα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ