ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Κοτζιάς: Στον Καύκασο είδαμε ότι έχουμε μεγάλη σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων

Ν.Κοτζιάς: Στον Καύκασο είδαμε ότι έχουμε μεγάλη σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων
Eurokinissi

«Ήταν μία σημαντική επίσκεψη στον Καύκασο, σε δύο φίλες χώρες, τη Γεωργία και την Αρμενία», «εξετάσαμε τα προβλήματα της περιοχής, αξιολογήσαμε την γεωστρατηγική κατάσταση και είδαμε ότι έχουμε μεγάλη σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Με γεμάτες τις αποσκευές από τον Καύκασο και την ικανοποίηση ότι δρομολογήθηκε μία στρατηγική συνεργασία υψηλού επιπέδου σε όλα τα επίπεδα με δύο παραδοσιακά φιλικές χώρες, όπως η Γεωργία και η Αρμενία, αναχώρησε ο κ. Κοτζιάς για τις ΗΠΑ.

Πριν προσγειωθεί το κυβερνητικό αεροπλάνο, από τον Ερεβάν με προορισμό την Αθήνα, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, χθες, από όπου ο υπουργός και οι στενοί του συνεργάτες θα αναχωρούσαν για την Ουάσιγκτον ο κ. Κοτζιάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνοντας έναν απολογισμό της αποστολής αυτής.

Ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Ήταν μία σημαντική επίσκεψη στον Καύκασο, σε δύο φίλες χώρες, τη Γεωργία και την Αρμενία. Και με τις δύο χώρες συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε παραπέρα τον πολιτικό μας διάλογο και τη συνεργασία των αντίστοιχων υπουργείων, συμφωνήσαμε επίσης να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας ιδιαίτερα σε θέματα ΕΕ και να δώσουμε την εμπειρογνωμοσύνη μας σε αυτές τις χώρες. Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μία ιδιαίτερης σημασίας γεωστρατηγική περιοχή και με αρκετά προβλήματα... Ναι, εξετάσαμε τα προβλήματα της περιοχής, αξιολογήσαμε την γεωστρατηγική κατάσταση και είδαμε ότι έχουμε μεγάλη σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων. Είδαμε τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιχειρηματικής και γενικότερα οικονομικής συνεργασίας και ιδιαίτερα στην Αρμενία συμφωνήσαμε να πραγματοποιήσουμε στα τέλη του 2017 μία επιχειρηματική αποστολή για την ανάπτυξη των εμπορικών επιχειρηματικών σχέσεων γιατί βρίσκονται σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, με βάση τη διαπίστωση ότι υπάρχουν από το παρελθόν μια σειρά από συμφωνίες οι οποίες είναι ανενεργές,συμφων΄ήθηκε να γίνουν ειδικές επιτροπές οι οποίες θα μελετήσουν τα νομικά κείμενα των συμφωνιών και θα αξιολογήσουν ποιες έχουν υλοποιηθεί, ποιες δεν έχουν υλοποιηθεί και πρέπει να πάρουμε μέτρα υλοποίησης, ποιες δεν χρειάζονται πια γιατί έχει παρέλθει ο χρόνος και τι καινούργιες πρέπει να κάνουμε.

Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι η εταιρική μας σχέση δεν είναι μία απλή εταιρική σχέση αλλά μία στρατηγική εταιρική σχέση. Συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε με τη Γεωργία και την Αρμενία τέτοιου είδους τριμερών σχέσεων, όπως έχουμε και στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Συζητήσαμε συγκεκριμένα ποιες άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες, η μία είναι η Ελλάδα που θα συμμετάσχει σε αυτή την τριμερή και επίσης διερευνήσαμε σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να είναι και μια τετραμερής συνεργασία ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες και σε δύο χώρες της ΕΕ.

Ο υπουργός έκανε λόγο και για τη συνάντηση με τον πατριάρχη των ορθοδόξων χριστιανών της Γεωργία και με τον Αρμένιο καθολικό Πατριάρχη:

Συζητήσαμε για τον ρόλο της Εκκλησίας στη σημερινή εποχή και τη σημασία της πνευματικότητας και τους απηύθυνα πρόκληση να έρθουν στη Διεθνή Διάσκεψη για τη προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων που θα πραγματοποιηθεί 1-2 του Νοέμβρη του τρέχοντος έτους.

Τέλος, μίλησε για τη θρησκευτικότητα, τον ελληνισμό και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό:

Πέρα από τη θρησκευτικότητα νοιώθει κανείς παντού τον ελληνισμό, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, το Βυζάντιο αλλά και τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα σε αυτές τις δύο χώρες. Γι αυτό και συνεννοηθήκαμε και με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών για τους τρόπους που θα αναπτύξουμε τις πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας γιατί, όπως ξέρετε, και εγώ προσωπικά και το υπουργείο Εξωτερικών δίνει μεγάλο βάρος στην πολιτιστική διπλωματία, λόγος για τον οποίο στα τέλη του Απρίλη, ενάμιση μήνα από σήμερα, έχουμε και τη Διεθνή Διάσκεψη των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών που εξακολουθούν να είναι επίκαιροι και να επηρεάζουν την ανθρωπότητα. Και αναφέρομαι στη συνάντηση δέκα κρατών, Κίνα, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό, Βολιβία και Περού. Και όπως έχω συμφωνήσει με τον Κινέζο ομόλογό μου με τον οποίο μαζί καλούμε τους υπόλοιπους στην Αθήνα με κοινή επιστολή, αυτή θα είναι μία πρωτοβουλία ανοιχτή και για τρίτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ