Αποκαλυπτικά στοιχεία Ξανθού για τις καισαρικές στην Ελλάδα
Υποχρεωτική θα είναι στο εξής η αιτιολόγηση της καισαρικής από πλευράς των γιατρών σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό τους στην Ελλάδα.
Επικαλούμενος στοιχεία από το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι το 56,8% των τοκετών στην Ελλάδα γίνονται με καισαρικές. Από αυτές, το 57% γίνεται στα ιδιωτικά μαιευτήρια και το 53% στα δημόσια. Την ίδια ώρα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%.
Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τις καισαρικές, τις οποίες χαρακτήρισε ως «σημαντικό και πραγματικό» πρόβλημα.
Για τον Ανδρέα Ξανθό οι λόγοι επιλογής της καισαρικής τομής είναι πολλοί. «Υπάρχει μια προτίμηση των γιατρών γιατί ο τοκετός είναι προγραμματισμένος, μάλιστα βρέθηκε ότι το 70% των καισαρικών γίνονται μεταξύ 8 το πρωί και 4 το απόγευμα», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα αίσθημα αμυντικής ιατρικής, ότι δηλαδή, είναι πιο ασφαλής επιλογή και εκθέτει λιγότερο το νεογνό σε κινδύνους περιορίζοντας επιπλοκές φυσιολογικού τοκετού.
Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθούν η μειωμένη εκπαίδευση των νέων γιατρών και το κίνητρο της αυξημένης αμοιβής. «Προφανώς υπάρχει το αίσθημα μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας , ενώ η γυναίκα μπορεί να επιλέξει τον γιατρό γιατί αλλιώς θα πέσει πάνω σε αλλαγή βάρδιας, κι αυτό παίζει ρόλο, όπως επίσης η ολοένα και μεγαλύτερη ηλικία τεκνοποίηση , η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και οι κυήσεις που θεωρούνται πολύτιμες», ανέφερε.
Η κούρσα ΕΛ.Α.Σ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, το προβάδισμα Τσίπρα και η κρίσιμη ΔΕΘ
07:12
Ξεκίνησε ο πόλεμος για την φοιτητική στέγη - Όλα όσα πρέπει να ξέρουν γονείς και φοιτητές
07:10
Πού «χτυπά» σήμερα η κακοκαιρία - εξπρές με καταιγίδες, μπουρίνια, χαλάζι - Οι «κόκκινες» περιοχές
07:00
Χάρτης πρόβλεψης Πυρκαγιών (25/07): Σε «κόκκινο» συναγερμό η Ρόδος
06:45