ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργισμένη απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Οργισμένη απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Dylan Martinez / Reuters

Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent το οποίο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα προσφέρει ανταλλάγματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, των Ελγινείων μαρμάρων, ως συμβολική πράξη για την καταπολέμηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που επιδιώκουν τη ‘διάλυση της Ευρώπης’», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης και προσθέτει:

«Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της Βρετανίας και αντί αυτού θα επαναλάβει τις διπλωματικές προσπάθειες με μία προσφορά τακτικού δανεισμού μερικών από των αριστουργημάτων της Αρχαίας Ελλάδας σε βρετανικά ιδρύματα».

«Τα ελληνικά μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας. Η άφιξη αριστουργημάτων όπως η "χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα" ή το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού, από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980», επισημαίνει η Independent.

1

Η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού

Το υπουργείο διέψευσε το άρθρο του Independent σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο η οποία σήμερα δεν συντελείται».

«Έως τώρα, δεν έχει γίνει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καμία σχετική επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Γίνεται όμως μία συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του διάλογου για την επανένωση των γλυπτών, με νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στην δικαστική διεκδίκηση», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Marbles), ο οποίος συντάσσεται απόλυτα με τη προσέγγιση του Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα από την πλευρά του, σχολίασε ρητά πως:

«Ως πρόεδρος του IARPS δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Επιπλέον η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια.

Άρθρα τέτοιου τύπου μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε.

Πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ του Βρετανικού κράτους, του Βρετανικού Μουσείου και του Ελληνικού κράτους μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Μάλιστα ο Λουί Γκοντάρ προτίθεται να στείλει επιστολή στον Independent, όπως σημειώνει το υπουργείο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ