Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ζήτημα των κατιόντων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter επιτέθηκε την Παρασκευή στη ΝΔ για το "παρών" της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόφαση του Κοινοβουλίου να αποδώσει την ιθαγένεια σε απογόνους Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Όπως έγραψε ο πρωθυπουργός:
Η απόφαση της Βουλής να αποδώσει την ιθαγένεια σε απογόνους Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποκαθιστά ένα ιστορικό χρέος. Η απόφαση αυτή αποτελεί πράξη ισχυρού συμβολισμού εν μέσω ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Δεν εκπλήσσει κανέναν η καταψήφιση από τη ΧΑ. H Νέα Δημοκρατία όμως οφείλει να ντρέπεται για την υποκριτική της στάση.
Απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία
«Για μία ακόμα φορά, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Το Κόμμα που συγκυβερνά με τον γνωστό για τα αντισημιτικά του σχόλια, κ. Καμμένο, κάνει κήρυγμα περί αντισημιτισμού. Θράσος χωρίς μέτρο...», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Η Πειραιώς σημειώνει πως το ζήτημα της υπηκοότητας των κατιόντων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος έχει ρυθμιστεί, κατά μείζονα τρόπο, από νόμο του 2011, επί υπουργίας κ. Χάρη Καστανίδη, τον οποίο είχε υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.
Σχετικά με τη τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή, η Νέα Δημοκρατία προσθέτει πως εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της, κάτι που αποτυπώνεται με σαφήνεια στα πρακτικά της Βουλής από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού της Εκπροσώπου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Παραθέτει επ'αυτού τα συγκεκριμένα αποσπάσματα από τα πρακτικά:
«Ιωάννης Κεφαλογιάννης: "Μια αναφορά θα κάνω, απλώς για να ξέρουν τη στάση μας, για την τροπολογία που έχει καταθέσει - και ευτυχώς είναι και παρών εδώ - ο κ. Μηταφίδης. Επειδή, σε εμάς τουλάχιστον, δεν έχει έρθει εις γνώσιν μας κάποια θεσμική πρόταση από πλευράς της εβραϊκής κοινότητας ή από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, πρέπει πραγματικά να μας πείτε γι' αυτό, για να μη βρεθεί κανείς κακοπροαίρετος να πει ότι είναι «φωτογραφική» η συγκεκριμένη τροπολογία".
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: "Έγινε σε συνεργασία με την ισραηλινή κοινότητα...".
Ιωάννης Κεφαλογιάννης: "Εντάξει, απλώς, σαν παράταξη, δεν μας έχει έρθει. Εμείς θα είμαστε θετικοί, εφόσον υπάρχει αυτό το θεσμικό αίτημα".
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: "Και είναι και αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης".
Ιωάννης Κεφαλογιάννης: "Μάλιστα, εντάξει. Ύστερα απ' αυτήν τη διευκρίνιση, εμείς είμαστε θετικοί".»
Ωστόσο, προσθέτει πως «μέσα σε ένα κυκεώνα τροπολογιών της Κυβέρνησης και των στελεχών της», η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς εκ παραδρομής, κατεγράφη ως παρών, παρά τη σαφώς διατυπωμένη σύμφωνη γνώμη της.
«Τέλος, αφού θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνη που αναγνώρισε το Κράτος του Ισραήλ το 1990 - σε αντίθεση με τα Κόμματα της Αριστεράς της εποχής εκείνης - να επισημάνουμε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επισυνάπτει εκείνη την ομιλία του κ. Μητσοτάκη «η οποία αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους απελπισμένους γκεμπελίσκους της Κυβέρνησης».
Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της υπενθυμίζει πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χρειάστηκε 185 λέξεις για να ζητήσει συγγνώμη για το αντισημιτικό του παρελθόν και ο πρόεδρος του κόμματος 1.682 λέξεις στην ομιλία του για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη.
Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης βάλλει κατά του γραφείου τύπου της ΝΔ σημειώνοντας ότι χρειάστηκε 14 ώρες και 333 λέξεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
Ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, χρειάστηκε 185 λέξεις για να ζητήσει συγγνώμη από τους Εβραίους συμπολίτες για το αντισημιτικό του παρελθόν. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. χρειάστηκε 1.682 λέξεις στην ομιλία του για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη. Και το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. χρειάσθηκε 14 ώρες και 333 λέξεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Η Κουμουνδούρου αναφέρει επίσης: «Αρκούσε, όμως, μόνο μια λέξη για να αναδειχθεί η υποκρισία τους: Παρών. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε στο παρασκήνιο μεταξύ της ακροδεξιάς συνιστώσας και των υπόλοιπων συνιστωσών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Η “εκ παραδρομής λάθος ψήφος” από την παράταξη που ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα μόνο θυμηδία προκαλεί» καταλήγει η ανακοίνωση.