ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τις τουρκικές προκλήσεις, την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» αλλά και αν συμφέρει την χώρα να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις εξελίξεις της αξιολόγησης ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ» τονίζοντας πως «και παρά τα όσα λέγονται για το πότε αυτά θα νομοθετηθούν, το σίγουρο είναι ότι φορτώνονται στις πλάτες του λαού, πολλά δις ευρώ με νέα μέτρα». Όπως συμπληρώνει:

Μαζί φυσικά με τις νέες ανατροπές στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Βέβαια μπροστά στην αξιολόγηση στήνουν παγίδες για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια του λαού, για να αποσπάσουν την ανοχή του στα μέτρα, στις μεταρρυθμίσεις, για να τον πείσουν να υπογράψει λευκή επιταγή που θα εξαργυρώσουν για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο ένας κόβει κι άλλος ράβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη «σκληρή διαπραγμάτευση» τα «αντισταθμιστικά», τη «δίκαιη ανάπτυξη» εξαπατά το λαό. Και η ΝΔ με «την αξιολόγηση που καθυστερεί», «τις αναδιαρθρώσεις που δεν γίνονται», εκβιάζει και πιέζει. Και οι δύο κινούνται στις ίδιες ράγες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών εταίρων τους. Κι επειδή ο καθένας πλέον καταλαβαίνει ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, τώρα πρέπει με μια φωνή να εκφραστεί μαζικά, οργανωμένα, δυναμικά αυτό που ο καθένας πλέον λέει: «Φτάνει πια».

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο γ.γ του ΚΚΕ απαντά πως: «Την τουρκική προκλητικότητα πρέπει να τη δούμε ενταγμένη στις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου αυτή την περίοδο έχουν βγει τα μαχαίρια ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για το μοίρασμα των ΑΟΖ, των δρόμων ενέργειας, των υποδομών μεταφοράς των εμπορευμάτων κ.ο.κ., έχουν πέσει πάνω η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, και πρωτοστατούν στις επεμβάσεις, στον πόλεμο. Σ' αυτές τις συνθήκες οξύνεται ο ανταγωνισμός Ελλάδας - Τουρκίας, ελληνικής και τούρκικης αστικής τάξης, με τη δεύτερη να αναπτύσσει στενές σχέσεις και να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με βαλκανικές χώρες όπως η Αλβανία και άλλες. Μ' αυτή την έννοια οι συνεχείς εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να πυροδοτήσουν γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων».

Αναφορικά με την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει ότι:

Η συζήτηση για την ΕΕ των «πολλών ταχυτήτων» επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η συνοχή της ΕΕ-Ευρωζώνης η οποία δεν είναι δεδομένη, θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα. Αυτό απορρέει από τον ίδιο το χαρακτήρα της ΕΕ, η οποία παρά τα όσα παραμύθιαζαν τους ευρωπαϊκούς λαούς, είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών των οποίων οι αντιθέσεις οξύνονται λόγω της κρίσης, της ανισομετρίας, της αλλαγής στο συσχετισμό δύναμης. Γι αυτό ακριβώς ενισχύεται το ρεύμα και του εθνικισμού, του προστατευτισμού και του ευρωσκεπτικισμού ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Ιταλία αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που εκφράζει και τις επιλογές τμημάτων του κεφαλαίου σ' αυτές τις χώρες. 'Αρα το ζητούμενο για τον ελληνικό λαό, είναι να μην εγκλωβιστεί σ' αυτές τις επιλογές - παγίδες να βαδίσει το δικό του δρόμο.

Ενώ ερωτώμενος για το αν συμφέρει την Ελλάδα να παραμένει στην ευρωζώνη, διατυπώνει το ερώτημα: «Ποιος αλήθεια ωφελήθηκε από την ΕΕ, οι λαοί της ή τα μονοπώλια;», εξηγώντας πως:

Την απάντηση μπορούν να τη δώσουν τα εκατομμύρια των ανέργων σε όλη την ΕΕ, των φτωχών, των άστεγων. Και στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες έχουν μεγάλη αρνητική πείρα από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την ένταξη στην ΟΝΕ. Ο λαός μας έχει πείρα και πρέπει αυτήν να αξιοποιήσει. Σήμερα μία είναι η επιλογή, ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων. Κι αυτή η επιλογή είναι τώρα να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση του πλούτου, παίρνοντας στα χέρια μας τις μεγάλες και υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Είναι η επιλογή που βοηθά τον λαό μας να αντιμετωπίσει και εκβιασμούς και απειλές που σίγουρα θα κάνουν οι ισχυροί σε βάρος του, να θέσει τελικά στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ