ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έως και ζήσε Μάη μου... για την αξιολόγηση

Έως και ζήσε Μάη μου... για την αξιολόγηση

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αξιολόγηση που να επεφύλασσε τόσες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της. Όλες οι προβλέψεις έχουν διαψευστεί ή, υπό μία άλλη έννοια, έχουν επαληθευτεί και όλες! Γιατί σε αυτούς τους τελευταίους μήνες λίγο πολύ έχουν συμβεί τα πάντα σε βαθμό που να μην διακινδυνεύει κανείς, πλέον, προβλέψεις. Μάλλον η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Όλα είναι ανοιχτά: από το να κλείσει η αξιολόγηση την Πέμπτη το βράδυ μέχρι να εξαντλήσουμε και τον Μάιο...

Ήταν γνωστό από μέρες ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία σ' αυτό το Eurogroup. Kυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, είχαν σπεύσει να θέσουν την χθεσινή ημερομηνία ως σταθμό (sic) της διαπραγμάτευσης -και διαψεύστηκαν. Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του επικοινωνικαού επιτελείου στο CNN Greece μάλλον θα ήταν φρόνιμο τα διάφορα επιτελεία να μην ξαναθέσουν άλλη ημερομηνία-σταθμό καθώς αυτές οι ημερομηνίες έχουν εξελιχθεί σε συνώνυμα των χαμένων ευκαιριών. Το Eurogroup της 20ης Μαρτίου πέρασε και αυτό όχι μόνο χωρίς συμφωνία, αλλά και χωρίς να καταγραφεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη της. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέκλινγκ συμφώνησαν με τον Τσακαλώτο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά ότι (ως συνήθως) είναι πολλά ακόμα αυτά που μένουν να γίνουν. Ποια είναι αυτά τα πολλά; Τα γνωστά: εργασιακά και συντάξεις. Και τι θέλουν ακριβώς να γίνει οι θεσμοί; Τα εξίσου γνωστά: Να αποδεχτεί η κυβέρνησης τις απαιτήσεις τους για να κλείσει η συμφωνία.

Μια ακόμα έκπληξη

Όμως για μια ακόμα φορά η δεύτερη αξιολόγηση έκρυβε έκπληξη. Ενώ οι δημοσιογράφοι περίμεναν στην press conference να ανακοινωθεί είτε η επιστροφή στην Αθήνα των κλιμακίων είτε οι όροι που τίθενται για να γίνει αυτό, ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες μέχρι την Πέμπτη -χθες το CNN Greece είχε φιλοξενήσει δήλωση αξιωματούχου που σημείωνε ότι δεν έχουν κανένα νόημα να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση να αλλάξει επίπεδο. Και επαληθεύτηκε.

Όπως εξηγεί στο CNN Greece κορυφαίος υπουργός η επιλογή αυτή έγινε για τους εξής λόγους:

Πρώτον, γιατί αν και η διαπραγμάτευση καθυστερεί, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη βιάζονται να την κλείσουν. Επομένως, δεν θέλησαν να χάσουν άλλο χρόνο αφού ήδη βρίσκονταν όλοι στις Βρυξέλλες.

Δεύτερον, γιατί στο σημείο που βρίσκεται η συζήτηση, δεν υπάρχουν τεχνικά θέματα, αλλά ένα πολιτικό παζάρι κορυφής. Αυτό που κρίνεται τώρα είναι ποιες απαιτήσεις των θεσμών (και σε ποιο βαθμό) είναι διατεθειμένη να δεχτεί η κυβέρνηση για να τελειώσει η αξιολόγηση.

Επειδή ακριβώς η συζήτηση είναι άκρως πολιτική, επιβεβαιώνεται ότι όλα είναι ανοιχτά. Όλα εξαρτώνται δηλαδή από το αν ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει ότι η (έτσι κι αλλιώς δύσκολη) συμφωνία μπορεί να περάσει στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή θα πρέπει να εισακούσει τις εσωκομματικές φωνές που ζητούν εκλογές. Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη εκδοχή, να κρατήσει δηλαδή η διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι, εξελισσόμενη σε έναν αργό «πόλεμο φθοράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ