ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παπαδημούλης παραδέχθηκε πως θα παρθούν δύσκολες αποφάσεις

Ο Παπαδημούλης παραδέχθηκε πως θα παρθούν δύσκολες αποφάσεις
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές τόνισε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας παράλληλα τους θεσμούς να κάνουν πίσω στο θέμα του χρέους.

«Είναι ανάγκη και κοινό συμφέρον να κλείσει το συντομότερο (η συμφωνία). Είναι το καλύτερο για όλες τις πλευρές και να υπάρξει ένα καθαρό δημοσιονομικό πακέτο. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας, χρειάζεται σκληρή δουλειά και αμοιβαίες υποχωρήσεις», είπε ο κ. Παπαδημούλης στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:

«Κανείς δεν έχει συμφέρον να φτάσουμε με την ψυχή στο στόμα στο καλοκαίρι του 2015 και κυρίως αυτοί που δεν έχουν συμφέρον είναι οι πιο αδύναμοι στην Ελλάδα, δηλαδή οι άνεργοι».

Ο κ. Παπαδημούλης συμπλήρωσε ότι και φέτος υπάρχουν ενδείξεις πως η χώρα πάει για ρεκόρ στον τουρισμό και υπενθύμισε ότι εν μέσω καθυστερήσεων «χάθηκαν» το πρώτο εξάμηνο του έτους 4 δισ ευρώ από τις τράπεζες. «Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Μετά τις ολοφάνερες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς -θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά- οι δανειστές να κάνουν πίσω για την ελάφρυνση χρέους και το ΔΝΤ να υποχωρήσει στις απαιτήσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μέχρι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε δημοσίως ότι τάσσεται υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Αναφερθείς στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup για τις χώρες του Νότου έκανε λόγο για φυλετικό «ρατσισμό» και διαιρέσεις.

«Η ανοσία του Ντάισελμπλουμ για τον Νότο εμπεριέχει ρατσισμό και προς το φύλο, αλλά και προς ένα κομμάτι της Ευρώπης και οδηγεί σε διαιρέσεις. Ο Γκάμπριελ, που πολιτικά κινείται στον ίδιο χώρο, αλλά έχει μυαλό στο κεφάλι του, είπε κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της διαίρεσης σε Βορρά και Νότο, σε Δύση και Ανατολή, γιατί ούτε η Γερμανία θα μπορέσει μόνη της να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ». Σημείωσε, δε, ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν μπορεί να είναι το δίκαιο του ισχυρού.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε και στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται η Ευρώπη, τονίζοντας πως «δεν είναι για να πανηγυρίζει κανείς. ...η Ευρώπη πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να δει ότι απέχει πολύ από όσα υποσχέθηκε στους πολίτες, για ασφάλεια, κράτος δικαίου, δουλειές και φυσικά ειρήνη».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε ακόμη «να αποφευχθεί το σχέδιο διαιρέσεων για να κλείσει η πόρτα σε εθνικισμούς και πολέμους, να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη και όχι σχέδιο α΄ και β΄ εθνικής».

«Ανήκουμε στη ζώνη Σένγκεν», τόνισε και συνέχισε: «και θέλουμε να μείνουμε εκεί, αλλά πρέπει να τελειώσουν τα μνημόνια και η επιτροπεία». Σχετικά με το σχέδιο για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων σημείωσε: «Η χειρότερη ταχύτητα είναι η όπισθεν, γιατί μας γυρίζει σε ένα εφιαλτικό παρελθόν και η αμέσως επόμενη χειρότερη είναι η νεκρά, αφού δεν μας οδηγεί πουθενά».

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει κοινό μηχανισμό για το Προσφυγικό, να προχωρήσει η φορολογική ενοποίηση -για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών- καθώς και η τραπεζική ενοποίηση, να ενισχυθεί η αστυνομική συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τελικά να δημιουργηθεί ένας πυλώνας που θα εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ εργασιακών δικαιωμάτων.

Εκτίμησε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να γίνει ενεργό μέλος της ευρύτατης συμμαχίας για την αναδόμηση της Ευρώπης μιας νέας προοδευτικής συμμαχίας όχι μόνο με τα κόμματα της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και των κεντροδεξιών δυνάμεων του Νότου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ