ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποψήφιος στις ευρωεκλογές

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποψήφιος στις ευρωεκλογές
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές θα θέσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του DiEM25.

Σε συνέντευξή Τύπου που θα παραχωρήσει το βράδυ της Παρασκευής στο Τέατρο Ιτάλια στη Ρώμη, όπου θα λάβει χώρα και η επετειακή Σύνοδος Κορυφής των 27 της Ε.Ε., ο κ. Βαρουφάκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα και θα παρουσιάσει την πανευρωπαϊκή ατζέντα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κινήματός του.

Το DiEM25 απευθύνεται στις χώρες της Ευρώπης και τους πολίτες της, προτάσσοντας μια «Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία» και τον τρόπο που αυτή θα γίνει πραγματικότητα.

Σε κείμενό του πρώην ΥΠΟΙΚ στην ιστοσελίδα του κινήματος τονίζεται πως σκοπός της συνέντευξης Τύπου είναι να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

«Το πρώτο ερώτημα είναι: «Τι πρέπει να γίνει;» Η απάντησή μας δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα υπό την μορφή της Λευκής Βίβλου του DiEM25 με τίτλο ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (EUROPEAN NEW DEAL). Το βράδυ του Σαββάτου στη Ρώμη, την παρουσιάζουμε επίσημα στο Teatro Italia. Είναι το αντίδοτο που προτείνει το DiEM25 στο δόγμα της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative – Δεν Υπάρχει Εναλλακτική) το οποίο παραλύει και καταστρέφει την Ευρώπη.

Το δεύτερο ερώτημα είναι: «Πώς μπορεί να γίνει πραγματικότητα;» Πώς προτείνει το DiEM25 να θέσει την ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στην κρίση κάθε ευρωπαίου πολίτη, από την Πορτογαλία μέχρι την Λετονία και από την Ιρλανδία μέχρι την Ελλάδα και, κατόπιν, να την επιβάλει σ’ ένα κατεστημένο που τελεί υπό μόνιμη άρνηση κάθε εναλλακτικής;».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως η συμφωνία δεν θα αφορά μόνο τις χώρες εντός Ευρωζώνης, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη της γηραιάς Ηπείρου.

«To DiEM25 δεν θέλει εξουσία. ...θέλει να δώσει στους πολίτες της Ευρώπης την δύναμη να επανακτήσουν τον έλεγχο των δήμων τους, της πατρίδας τους, της αξιοπρέπειας, της ελπίδας, και του μέλλοντός τους. Όμως για να επανακτήσουμε όλα αυτά που απωλέσαμε πρέπει πρώτα να θέσουμε ένα κοινό σκοπό για όλους τους προοδευτικούς ευρωπαίους. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα αντίδοτο στο δόγμα ότι, δήθεν, «Δεν Υπάρχει Εναλλακτική» – στο δόγμα της ΤΙΝΑ. Προϋποθέτει το όραμα μίας ρεαλιστικής και ταυτόχρονα ριζοσπαστικής ΝΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, αποτελούμενης από επί μέρους πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν αύριο το πρωί. Προϋποθέτει την φιλοδοξία να κατεβάσουμε αυτή την ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στις κάλπες κάθε γωνιάς της Ευρώπης», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ