ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρέος και πρόγραμμα στην ατζέντα Μοσκοβισί

Χρέος και πρόγραμμα στην ατζέντα Μοσκοβισί
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί Eurokinissi

Το θετικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στην ευρωζώνη υπέρ της Ελλάδας με αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αναμένεται να μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου αξιωματούχου στην χώρα μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μοσκοβισί συναντάται το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα συζητήσουν για το νέο πρόγραμμα και συγχρόνως για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαβεβαιώσει τον Πιερ Μοσκοβισί για την προσήλωση της κυβέρνησής του στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων, ενώ παράλληλα, θα του επισημάνει την αναγκαιότητα να ανοίξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι ο Πιερ Μοσκοβισί θα επισημάνει στον κ. Τσίπρα ότι εφόσον η κυβέρνηση ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση, θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους καθώς καμία χώρα στην ευρωζώνη δεν συζητεί θέμα κουρέματός του.

Μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Μοσκοβισί θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών όπου και θα έχει συνεργασία με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη για θέματα αμιγώς δημοσιονομικού και οικονομικού χαρακτήρα. Το πρόγραμμα Μοσκοβισί στην Αθήνα περιλαμβάνει και συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη.

Ξανά για το προσφυγικό η Σύνοδος Κορυφής

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής που έχει και πάλι ως αντικείμενο το προσφυγικό. Εξ αυτού έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη με την συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών. Στο περιθώριο της παρουσίας του στην βελγική πρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μάρτιν Σουλτς, την Γκάμπι Τσίμπερ και τους ευρωπαίους Πράσινους.

Στο Μαξίμου βρέθηκε χθες ο Αμερικανός Πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο του State Department για θέματα ενέργειας, Άμος Χόχσταιν. Οι κ.κ. Πιρς και Χόχσταιν συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ