ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρώμη «κυνηγάει» τον Τσίπρα να κλείσει την αξιολόγηση

Η Ρώμη «κυνηγάει» τον Τσίπρα να κλείσει την αξιολόγηση
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Η Διακήρυξη της Ρώμης επιβεβαίωσε και επίσημα ότι η Ευρώπη οδεύει προς άλλη κατεύθυνση από αυτή για την οποία δημιουργήθηκε. Το ευχολόγιο ότι "θα προχωρούμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση", απλά επιβεβαιώνει πως το όραμα τελειώνει. Υπάρχει βεβαίως και η πρόταση "διατηρώντας πάντα ανοιχτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα". Οι πολλές ταχύτητες πήραν και τυπική έγκριση, λέει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας κινητοποίησε, όπως σημειώνει στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου του, αρκετούς ηγέτες που στήριξαν με δηλώσεις τους, το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο -η επί της ουσίας στήριξη δεν υφίσταται ακόμη. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Ο τελευταίος κύκλος των επαφών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει σαφή και πλήρη γνώση της διαπραγμάτευσης, δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς, υπέρ των ελληνικών θέσεων. Οι υπουργοί που μετείχαν (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου και Σταθάκης) βρέθηκαν απέναντι σε ένα σκληρό ΔΝΤ (Π. Τόμσεν) που επέμενε στις γνωστές σκληρές θέσεις του:

- Περικοπή των συντάξεων, μια και έξω,
- Αύξηση των ομαδικών απολύσεων,
- Νομοθέτηση του λοκ άουτ,
- Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που σχεδόν καθιστά αδύνατη την κήρυξη απεργίας,
- Να παραμείνουν "παγωμένες" οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επεκτασιμότητα.

Σ' 'όλα αυτά οι Ευρωπαίοι δέχονταν ότι υπάρχει ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά δεν πίεζαν ουσιαστικά το Ταμείο να αλλάξει θέσεις -"μάρκαραν με τα μάτια", όπως είπε ποδοσφαιρόφιλος υπουργός σε "πηγαδάκι". Δυστυχώς όταν ήρθε το θέμα της ενέργειας -που δεν είναι θέμα μόνο μνημονίου αλλά και ευρωπαϊκού κεκτημένου!- οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές ήταν που πίεζαν την Ελλάδα να εφαρμόσει άμεσα τις κοινοτικές οδηγίες, λέει στελεχος του Μαξίμου.Στην ουσία τα σοβαρά θέματα έμεινα και πάλι ανοιχτά "αναμένοντας" παρέμβαση του πρωθυπουργού και πολιτική συζήτηση.

Θα κλείσει, λοιπόν, η αξιολόγηση; Ασφαλείς πληροφορίες από Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι πλέον η όποια καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος της οικονομίας της χώρας. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μας επεσήμανε ότι "αντίθετα με τις προηγούμενες καθυστερήσεις, όπου δεν υπήρχε οικονομική ζημιά, αν καθυστερήσουμε σήμερα την αξιολόγηση η ανάπτυξη δεν θα πάρει τις θετικές διαστάσεις που θέλουμε. Το 2,5% που περιμένουμε για το 2017 μπορεί να πέσει αρκετά κάτω του 2%".

Οι επιπτώσεις από τυχόν καθυστέρηση έχουν γίνει πλήρως κατανοητές από όλους τους κυβερνητικούς που παίζουν ρόλο όχι μόνο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στις αποφάσεις του Μαξίμου. Γιατί, πράγματι ,ο πρωθυπουργός αποφασίζει αλλά αν ο περίγυρός του, οι σύμβουλοί του,έχουν αντίθετες απόψεις και πιέζουν προς διαφορετική κατεύθυνση μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες καθυστερήσεις. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όλα τα σφυριά, τουλάχιστον του Μαξίμου,βαράνε στο ίδιο αμόνι, σύμφωνα με μία παλαιά «κουμμουνιστική ρήση».

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν Ρώμη! Εξαιρείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ