ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριος καυγάς στη Βουλή για τον Νίκο Μπελογιάννη

Άγριος καυγάς στη Βουλή για τον Νίκο Μπελογιάννη
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ιδεολογική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Αριστεράς ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή τα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης στην πατρογονική εστία του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, που τελέστηκαν υπό την αιγίδα της Βουλής.

 

Στη Βουλή όπου συζητείται η πρόταση της πλειοψηφίας για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής οι προκλητικές αναφορές του χρυσαυγίτη Παναγιώτη Ηλιόπουλο στον "αρχισφαγέα" Μπελογιάννη άναψαν τα αίματα, ενω αίσθηση προκάλεσε η "εμπρηστική" για πολλούς τοποθέτηση του Κώστα Τασούλα από τη ΝΔ που δήλωσε ότι το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ ήθελε να εγκαθιδρύσει κομμουνιστική δικτατορία.

Την έκπληξή του για τα λεγόμενα του βουλευτή της ΝΔ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Η δήλωση του Κώστα Τασούλα από το βήμα της Βουλής έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. «...έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Μέσα σε αυτή την ομοβροντία αντιπερισπασμού εντάσσεται και η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο μνημόσυνο του Μπελογιάννη. Έχει ακουστεί εδώ, γιατί υπάρχουν και άλλες παρατάξεις σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει μόνο η αριστερά σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και άλλες παρατάξεις, έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ», είπε ο Κώστας Τασούλας και συνέχισε:

«Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας. Εάν είχε ... (φωνές)... εάν είχε επικρατήσει... εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και χειροκροτήθηκε απο βουλευτές του κόμματός του.

«Είναι δυνατόν η ΝΔ να χειροκροτεί τέτοιες στάσεις και απόψεις; Αυτό ειναι θλιβερό», ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, ενω για αντικομμουνιστικό παραλήρημα μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου.

Στην σφοδρή αντιπαράθεση παρενέβη και η τέως γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που μίλησε για "καυγά" σε ξένο αχυρώνα, ενω κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για καπηλεία και υποκρισία.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά την διάρκεια συζήτησης για το αν θα διαταχθεί προανακριτική για την θητεία του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Τασούλας τόνισε πως η ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής επιτροπής, σημειώνοντας όμως ότι η πρόταση αυτή εντάσσεται σε μια ομοβροντία αντιπερισπασμού της κυβέρνησης για όλα όσα περιμένουν τον ελληνικό λαό από την «περήφανη» διαπραγμάτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ