ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η εξεταστική των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη υγεία

Στη Βουλή η εξεταστική των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη υγεία
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της πλειοψηφίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη υγεία, όπως είχε προαναγγείλει πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τη πρόταση που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, ζητείται να διερευνηθούν ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ερρίκος Ντυνάν και την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι πρέπει να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και τη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014.

Ειδικότερα αναφέρουν, πως:

  • Όσον αφορά στο ΚΕ.Ε.Λ.Π.Ν.Ο.: ο τραπεζικός δανεισμός αυτού, όπως ο δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την Τράπεζα Αττικής, και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα και απευθείας από Υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και οι συνέπειες της εν γένει οικονομικής διαχείρισής του.
  • Όσον αφορά στην Τιμολόγηση, στην καταβολή Φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες: το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους.
  • Όσον αφορά στο «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ − Ε.Ε.Σ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ − Ν.Π.Ι.Δ.»: η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του, ο προσδιορισμός της αξίας των πλειστηριασθέντων πραγμάτων και δικαιωμάτων, οι σχετικές συμβάσεις και τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας, το σύννομο ή μη του περιεχομένου τους, το εάν εκπλειστηριάστηκαν και πράγματα κυριότητας του Ε.Ε.Σ. που είχαν παραχωρηθεί σ’ αυτό λόγω του ιδρυματικού του χαρακτήρα, το εάν από όλες τις παραπάνω ενέργειες εξυπηρετήθηκε ή αντίθετα ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, το εάν ωφελήθηκαν παρανόμως τρίτα πρόσωπα –φυσικά ή/και νομικά- καθώς και το ύψος του οφέλους τους. Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ