ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιμένοντας τους θεσμούς: Εντατικό παρασκήνιο για να επιστρέψουν στην Αθήνα

Περιμένοντας τους θεσμούς: Εντατικό παρασκήνιο για να επιστρέψουν στην Αθήνα
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν απόλυτα σαφής: Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στη Αθήνα. Δεν έκρυψε, βέβαια, τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα εμπόδια που θέτει το ΔΝΤ στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ακόμα και αν, τελικά, ισχύσει η δήλωση του Ντάισελμπλουμ, ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup της Μάλτας, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να θέλει τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Στόχος να κλείσουν όσο πιο πολλά θέματα γίνεται προκειμένου να υπάρχει SLA (τεχνική συμφωνία) σε κάποιο έκτακτο Eurogroup μέχρι της 22 Μαΐου.

"Είναι πάντα δυνατό να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Eurogroup", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Μαζί με το SLA, όταν κλείσει, κλείνει, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που οδήγησε την οικονομία στο τέλμα, έθεσε υπό αμφισβήτηση την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού, απείλησε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και είχε αρχίσει να θυμίζει "μέρες του 2015". Το κλείσιμο της συμφωνίας επιτρέπει στην οικονομία να μπει σε τροχιά και να ξανανοίξει το παράθυρο στην ανάκαμψη.

Τα βλέμματα στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση περιμένοντας τα τεχνικά κλιμάκια, αναγκαστικά, συνεχώς τροποποιεί τον οδικό της χάρτη. Και προσπαθεί με κινήσεις παρασκηνίου να φέρει τους θεσμούς στην Αθήνα. Η Μάλτα, ωστόσο, φαίνεται, να χάνεται αν δεν υπάρξει μια "συμφωνία κυρίων". Μόνο έτσι θα μπορέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να δώσει, στην Ουάσιγκτον, όπου η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (21 με 23 Απριλίου), τη μεγάλη μάχη για το χρέος. Σκοπός του να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Για να μπορέσει, λοιπόν, να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει μέχρι την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου να έχει υπάρξει SLA, στην Ουάσιγκτον να ανακοινωθούν τα μέτρα και στη συνέχεια να υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν της22 Μαΐου. Με όσα έχουμε βιώσει το τελευταίο διάστημα θα πρέπει να συνωμοτήσει ολόκληρο το σύμπαν, που θα έλεγε και ο Κοέλιο, για να συμβούν όλα αυτά! Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον θα πρέπει κλείσει και το νέο πρόγραμμα του Ταμείου για την Ελλάδα το οποίο θα διαρκέσει όσο και το αντίστοιχο πρόγραμμα των Ευρωπαίων -μέχρι, δηλαδή, και τον Αύγουστο του 2018.

Θα ήταν, όμως, εσφαλμένο να πιστέψει κανείς ότι η ρύθμιση του χρέους θα είναι απλή ιστορία. Το πρόσφατο δημοσίευμα της Handelsbatt είναι ενδεικτικό. Σύμφωνα με την έγκυρη γερμανική εφημερίδα, ο Σόιμπλε δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούμε με εκτεταμένο νέο δάνειο. Οπότε η Γερμανία θα επιδιώξει να... κουρέψει το κούρεμα του χρέους! Στην αντίθεση κατεύθυνση, το ΔΝΤ θέλει γενναίο κούρεμα για να καταστεί το ελληνικό χρέος πραγματικά βιώσιμο.

Βαρύς ο λογαριασμός των νέων μέτρων

Ο λογαριασμός των μέτρων, όμως, είναι βαρύς. Και τον πληρώνουν, κατά κύριο λόγο, αυτοί που δεν έπρεπε: συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι. Το αφορολόγητο κατεβαίνει στα 5.900 ευρώ, ενώ οι συντάξεις θα περικοπούν κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ). Αν και είναι αλήθεια ότι ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ψευδή εισοδήματα που εμπίπτουν στο αφορολόγητο, η μεγάλη πλειονότητα αυτών που θα πληρώσουν τον λογαριασμό δεν θα έπρεπε να το κάνουν.

Τα αντίμετρα που συμφώνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αυτά καθαυτά θετικά: Μείωση φορολογίας για τις επιχειρήσεις (από 29% στο 26%) και του χαμηλού φορολογικού συντελεστή (από 22% στο 20%), καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, επιδότηση ενοικίου, προγράμματα για τους δήμους και την απασχόληση. Τα αντίμετρα, όμως, ισορροπούν το γενικό ισοζύγιο. Όχι τον προσωπικό προϋπολογισμό εκείνου που θα δει το εισόδημά του να συρρικνώνεται λόγω των αρνητικών μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ