ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνος Σκουρλέτης: Στημένος ο διαγωνισμός της ΔΕΗ

Πάνος Σκουρλέτης: Στημένος ο διαγωνισμός της ΔΕΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επίθεση στους δανειστές για τις πιέσεις που ασκούν ώστε να πωληθεί η ΔΕΗ έκανε μέσω συνέντευξής του ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης κάνοντας λόγο για «στημένο διαγωνισμό» και «βίαιο και μεροληπτικό σχέδιο.... που στηρίζει ιδιωτικά συμφέροντα».

«Ένας εξαναγκασμένος διαγωνισμός για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων μέσα σε δώδεκα μήνες και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών είναι ένας ‘στημένος διαγωνισμός’», επεσήμανε ο υπουργός μιλώντας στην εφημερίδα «Ειδήσεις».

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη μεταστροφή» από τους δανειστές, οι οποίοι είχαν εντοπίσει «θετικά βήματα στη πορεία ανοίγματος της αγοράς». «Προφανώς έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της επίθεσης στην περιουσία της ΔΕΗ», επεσήμανε.

Δεν αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό «αντάρτης» αναφέροντας πως όλα όσα δηλώνει εντάσσονται στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνηση και επέμεινε στην αρχή της συλλογικότητας όσον αφορά την τελική ψήφιση της συμφωνίας.

«Επαναλαμβάνω πως δεν υπερασπίζομαι προσωπικές απόψεις, αλλά τις προγραμματικές μας θέσεις. Τώρα, όλα τα άλλα είναι δημοσιογραφικές πιπεράτες αναφορές». «Δεν αποδέχομαι τον όρο «εσωκομματική αντιπολίτευση» για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτού του τύπου η φρασεολογία δεν αντιστοιχεί στη δικιά μας κουλτούρα και λειτουργία. Είμαστε ένα κόμμα πολυτασικό, δημοκρατικό, με σεβασμό στις μειοψηφούσες απόψεις και τις συλλογικές αποφάσεις», είπε ο υπουργός.

Η σχέση με τον πρωθυπουργό

Η σχέση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφερε, είναι εξαιρετική παρότι το σκληρό πρόγραμμα και των δύο δεν τους επιτρέπει να έχουν πολλές συναντήσεις.

«Με τον Αλέξη Τσίπρα είμαστε μαζί σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος. Όπως καταλαβαίνετε, δεν τον βλέπω μόνο σαν τον πρόεδρο της κυβέρνησης. Πέρα από την αλληλοεκτίμηση, η σχέση μας είναι βαθιά ανθρώπινη και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να του μιλάω ανοιχτά και ειλικρινά. Το μόνο παράπονό μου είναι ότι από τότε που έγινε πρωθυπουργός δεν μπορεί να κινείται τόσο άνετα όσο εγώ και έτσι τον βλέπω λιγότερο στον ελεύθερό μας χρόνο».

Αναφορικά με την ανάγκη ύπαρξης ευρείας πλειοψηφίας στην έγκριση των μέτρων ο υπουργός επιτέθηκε στην ΝΔ για την «αφερεγγυότητα και τον τυχοδιωκτισμό της» και διερωτήθηκε: «Αλήθεια, τι μας λέει ο κ. Μητσοτάκης; Από τη μια, υπογράψτε ότι σας ζητήσουν και κλείστε με κάθε τρόπο την αξιολόγηση και, από την άλλη, δεν ψηφίζουμε μέτρα με τα οποία συμφωνούμε και εκ παραλλήλου υπονομεύουμε την κυβέρνηση ταυτιζόμενοι με τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Αυτή είναι στάση της Ν.Δ. και θα την κρίνει ο λαός. Η συγκεκριμένη σκέψη μου, που δεν έχει θεσμική διάσταση, βάζει και ένα άλλο θέμα. Ότι τα μέτρα που συζητάμε θα αφορούν εκ των πραγμάτων την επόμενη κυβέρνηση, οποία και αν είναι αυτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ