ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερναρδάκης: Απαραίτητη η νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριοδοτών

Βερναρδάκης: Απαραίτητη η νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριοδοτών
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) ως «όπλο» κατά της διαφθοράς, ήταν το θέμα συζήτησης που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ με το ίδιο αντικείμενο, που διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η ευρωομάδα της Αριστεράς και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, εκτός από τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη φοροαποφυγή Βιρζινί Ροζιέρ, και ο whistleblower Ρούντολφ Έλμερ.

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ξεκίνησε την ομιλία του από κάποιες αφορμές που έδωσε τις προάλλες η εγχώρια πολιτική επικαιρότητα. Όπως δήλωσε:

Ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα έναν πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο... προφανώς ήθελε να πει ότι είναι φυσικό φαινόμενο. Άποψη κάτω από την οποία υποκρύπτεται η αντίληψη, "αφού όλοι, λίγο πολύ, είναι μέσα στη διαφθορά, τότε τι ψάχνετε;". Αντίληψη που διατυπώθηκε και μέσα από την περίφημη φράση ενός άλλου ...αξιόλογου ανθρώπου, τη φράση "μαζί τα φάγαμε"..

Με τον τρόπο αυτό, το παλαιό πολιτικό σύστημα αθωώνει τις καταστάσεις αυτές, υποστήριξε ο υπουργός για να συμπεράνει: «Όχι, η διαφθορά δεν είναι κοινωνικό -φυσικό φαινόμενο». Κατά την άποψη του Χρ. Βερναρδάκη μάλιστα, η μεταφορά πόρων από τους φτωχούς στους πλούσιους δεν γίνεται μόνο μέσω του κλασικού μηχανισμού της υπεραξίας, αλλά και μέσω της διαφθοράς.

Ο ίδιος εξήγγειλε την ψήφιση, μέσα στο 2017, πληρέστερης νομοθεσίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών, υπογραμμίζοντας συγχρόνως τη συμβολή της κοινωνίας στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Τον εξόχως σημαντικό ρόλο που παίζουν στην εποχή μας οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος υπογράμμισε με τη σειρά του και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. «Χάρη σε αυτούς μαθαίνουμε την αλήθεια», ανέφερε και έφερε μερικά τέτοια παραδείγματα (Σνόουντεν, Ασάνζ, Μάνινγκ), όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής «τα κράτη κερδίζουν χρήματα και αν συγκεντρώνονταν τα ποσά αυτά, δεν θα υπήρχαν χρέη», συμπλήρωσε. Για αυτό, τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος «θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουν ως ήρωες, αντί να τους καταδιώκουν», ενώ «υπάρχει ανάγκη για προστασία των whistleblowers, χωρίς "παράθυρα"», επισήμανε.

Ο Στ. Κούλογλου μίλησε όμως και για υποθέσεις που απασχολούν τώρα (ή λίγο νωρίτερα) τη χώρα μας: Panama Papers, Novartis. Για την τελευταία αυτή υπόθεση ανέφερε πως μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη από εκείνην της Siemens και πως «εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί, ένας πρώην αντιπρόεδρος και πρώην υπουργοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ