ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου: Εμπλοκή με τα 200.000 ευρώ - Η Β. Σταμάτη στο πλευρό του

Αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου: Εμπλοκή με τα 200.000 ευρώ - Η Β. Σταμάτη στο πλευρό του

Δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, έκανε δεκτό το αίτημα του πρώην υπουργού για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του με ψήφους 3-2.

Το κλίμα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο είναι χωρίς υπερβολή πανηγυρικό και ο πρώην υπουργός ο οποίος νοσηλεύεται εκεί, έμαθε τα ευχάριστα νέα παρουσίας της κόρης του Αρετής και φανερά συγκινημένος είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

ARETH 2

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο κ. Τσοχατζόπουλος πληροφορήθηκε τηλεφωνικά τις εξελίξεις σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου από την σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, η οποία είχε δώσει το παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η ίδια πριν από λίγη ώρα έφθασε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο για να δει και να μοιραστεί τη χαρά της με τον πρώην υπουργό.

STAMATI 2

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος από την στιγμή που ενημερώθηκε την αποφυλάκισή του δεν έχει σταματήσει να χαμογελά ενώ εκφράζει στους οικείους του ανθρώπους την ανακούφισή του.

Ενδεικτικό της ευχάριστης διάθεσης που έχει είναι κάποια στιγμή βγήκε από το δωμάτιο όπου νοσηλεύεται προκειμένου να χαιρετήσει τους αστυνομικούς που τον φρουρούν, λέγοντας τους χαμογελαστός: Γειά σας παιδιά. Τι κάνετε;. Ωστόσο, όταν αντιλήφθηκε ότι ο διάδρομος είχε γεμίσει από δημοσιογράφους ξαναμπήκε μέσα βιαστικά.

Τι λένε οι γιατροί...

Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του Άκη Τσοχατζόπουλου εκφράζουν και οι γιατροί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός στις 21 Μαρτίου υποβλήθηκε σε τριπλό bypass γεγονός που ίσως να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για την απόφαση των δικαστών, αναφορικά με την αποφυλάκισή του.

Οι γιατροί θέλουν να φύγει από το νοσοκομείο διότι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να παρουσιάσει κάποια λοίμωξη.

Περιοριστικοί όροι και εγγύηση

Ακριβή... και με αυστηρούς όρους φαίνεται ότι θα γίνει η αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς το δικαστήριο επέβαλε τους εξής όρους: καταβολή εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ (κατά πλειοψηφία 4-1, μια δικαστής ήθελε 100.000 ευρώ) , απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρήση εναέριων και πλωτών μέσων, παράδοση της Αστυνομικής Ταυτότητας και του διαβατηρίου, απαγόρευση εκδόσεως νέου διαβατηρίου, μόνιμη διαμονής σε γνωστή διεύθυνση και υποχρεωτική εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα (από τον Μάιο του 2017 όταν πιθανότατα θα λάβει εξιτήριο) δύο φορές τον μήνα.

Με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους αναστέλλεται η έκτιση της ποινής του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η εγγυοδοσία που επιβλήθηκε, κατά πλειοψηφία 4-1, με μία δικαστή να ζητά ποσό 100.000 ευρώ, προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων του πρώην υπουργού, οι οποίοι έκαναν λόγο για ανεφάρμοστη απόφαση, καθώς ο εντολέας τους, όπως είπαν, δεν έχει δυνατότητα να καταβάλλει αυτά τα χρήματα.

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού ζήτησαν από το δικαστήριο να μην επιβάλει τόσο υψηλή χρηματική εγγύηση, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό.

«Καθίσταται η απόφασή σας ανεφάρμοστη. Εφόσον δεν μπορεί να καταβληθεί η εγγυοδοσία επιστρέφει στις φύλακές», είπε ο εκ των συνηγόρων του κ. Τσοχατζόπουλου, Λεωνίδας Κοτσαλής. «Η υγεία του, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορεί να εξαρτηθεί από το ύψος της εγγυοδοσίας; Εγώ δεν το πιστεύω ως νομικός», πρόσθεσε.

«Αν επιστρέψει στη φυλακή, και μέχρι να βρούμε τα χρήματα, συμβεί το ανεπανόρθωτο, δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης όλων μας;», επισήμανε ο έτερος δικηγόρος του πρώην υπουργού, Γιάννης Παγορόπουλος.

«Τεράστιες ευθύνες», φώναξε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη.

Οι συνήγοροι ζήτησαν τη μείωση της εγγυοδοσίας των 200.000 ευρώ και ένα χρονικό διάστημα για να καταβάλουν τα χρήματα, με τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο να ζητάει να απορριφθεί ως αβάσιμη η αίτησή τους. Το αίτημα απορρίφθηκε και από το δικαστήριο.

Όπως δήλωσε ο κ. Παγορόπουλος, «μετά από μία επίπονη και πολύμηνη προσπάθεια, το Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους. Το σημείο αυτό κρίνεται ως το έσχατο, στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς το αίτημα το εκδόν την απόφαση δικαστήριο, αφού πρώτα διακινδύνευσε την υγεία του πρώην υπουργού. Έστω λοιπόν και τώρα, η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσοχατζόπουλο να αποκαταστήσει, στον μέγιστο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, την κακοποιημένη και πληγείσα επί μία πενταετία υγεία του, ώστε να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του και του ανηλίκου γιου του».

Ο κ. Κοτσαλής υπογράμμισε: «Είμαστε ευτυχείς με τη σημερινή αποφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε σχέση με την πέμπτη αίτηση αναστολής της ποινής. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η εξαιρετικά βαριά κατάσταση της υγείας του κ. Τσοχατζόπουλου επιβάλει την αναστολή. Η κατάσταση του πρώην υπουργού ξεπερασε την πύλη του 497 ΚΠΔ, δηλαδή τον κίνδυνο της βλάβης της υγείας και βρίσκεται πλέον στον κίνδυνο θανάτου. Ήδη, με την πρώτη αίτηση το καλοκαίρι, τα ιατρικά δεδομένα εκείνης της εποχής επέβαλαν την αναστολή. Είμαι ευτυχής που η καθυστέρηση αυτών των μηνών δεν είχε αμετάκλητες συνέπειες».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του δικηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Νικολάου, στους δημοσιογράφους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ