ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τέλος τα παιχνίδια των καθυστερήσεων εις βάρος της Ελλάδας

Τσίπρας: Τέλος τα παιχνίδια των καθυστερήσεων εις βάρος της Ελλάδας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μήνυμα σε όσους «παίζουν παιχνίδια καθυστέρησης σε βάρος της ελληνικής οικονομίας» έστειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο νότιο μέτωπο της σήραγγας Τ2.

«Έχουμε διανύσει ένα δύσκολο δρόμο. Είμαστε στα τελευταία μέτρα της ανηφόρας. Δεν πρόκειται να κουραστούμε ή να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της ανηφόρας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

«Το κλείσιμο της αξιολόγησης, είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά. Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα επιτέλους κατακτά μία συνολική συμφωνία που της ανοίγει το δρόμο για έξοδο από το πρόγραμμα επιτροπείας και, παρά τις Κασσάνδρες, ανακτά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της», συμπλήρωσε.

Τα έργα ανήκουν σε έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, τον ελληνικό λαό

Για μία «σημαντική στιγμή» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο νότιο μέτωπο της σήραγγας Τ2, μαζί με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

«Με το έργο αυτό παρακάμπτεται το πιο επικίνδυνο τμήμα της οδικής σύνδεσης ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το πέρασμα των Τεμπών. Αντικαθίσταται από έναν σύντομο δρόμο που ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας. Η παράδοση αυτού του δικού τμήματος ολοκληρώνει πλήρως τον οδικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης που οι εργασίες του ξεκίνησαν πριν από 70 χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

4099051

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Υπογράμμισε ότι στη συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και τον παραχωρησιούχο προβλέπεται η ελεύθερη πρόσβαση από τον σύγχρονο αυτό αυτοκινητόδρομο των ατόμων με ειδικές ανάγκες χωρίς καταβολής διοδίων καθ’ όλο το μήκος του και τόνισε:

«Τα έργα αυτά ανήκουν σε έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, στον ελληνικό λαό, στον οποίο σήμερα τα παραδίδουμε. Δεν διεκδικεί η κυβέρνηση την πατρότητα τους, αλλά το δίκιο ότι κατάφερε να ξεμπλέξει ένα κουβάρι εμπλοκών και δυσκολιών μέσα από δύσκολη διαπραγμάτευση».

«Καταφέραμε παρά τις δύσκολες συνθήκες να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους σε μια δύσκολη στιγμή. Τα εγκαίνια των οδικών αξόνων είναι ίσως ο πιο ισχυρός συμβολισμός ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε επιπλέον ότι η κυβέρνηση απέκρουσε και τον κίνδυνο και την απειλή της τελμάτωσης των μεγάλων έργων που θα είχε ως αποτέλεσμα να επιστραφούν συνολικά 8,5 δισ ευρώ, και να παρέμεναν ανολοκλήρωτα τα έργα.

17765804

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία που μείωσε τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις κατά 764 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με τη στενή συνεργασία και βοήθεια της κ. Κρέτσου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταφέραμε να βρούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα έργα με λιγότερες απαιτήσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας . Σημείωσε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες. Τόνισε ότι έτσι επιτεύχθηκε η δέσμευση για ολοκλήρωση των έργων έως την άνοιξη του 2017.

«Κλείνει ένας σημαντικός κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος και πιστεύω ότι τη στιγμή που η χώρα βγαίνει από μια περίοδο πολυετούς ύφεσης είναι η ώρα να αναστοχαστεί το μέλλον, το μοντέλο της ανάπτυξης, το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ