ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε αλλά με ενστάσεις η συμφωνία για τα μέτρα – Ποιοι βουλευτές αντέδρασαν

Πέρασε αλλά με ενστάσεις η συμφωνία για τα μέτρα – Ποιοι βουλευτές αντέδρασαν
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπερψηφίστηκε, αλλά με ενστάσεις η συμφωνία της Μάλτας για επιπλέον μέτρα κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ψήφισαν, τα 11 καταψήφισαν το σχέδιο απόφασης, ενώ 12 ψήφισαν λευκό.

Συνολικά 13 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το κίνημα των 53, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Φίλης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας και άλλοι, κατέθεσαν δικό τους κείμενο με τις διαφωνίες και τις ενστάσεις τους, με το οποίο εισηγούνταν η συμφωνία με τους δανειστές να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού.

«Η αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι, δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης αποδοχής του. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που κατέθεσαν.

Στο κείμενο υποστηρίζεται ακόμα ότι υπάρχουν νέες παράλογες αντικοινωνικές απαιτήσεις των δανειστών, που υπερβαίνουν σαφώς τη μνημονιακή συμφωνία του 2015.

Οι δεκατρείς αναφερόμενοι στα μέτρα και τα αντίμετρα σημειώνουν στο κείμενό τους πως «στο βαθμό που η εφαρμογή τους (σ.σ αντιμέτρων) παραμένει ασαφής δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις απώλειες για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και δεν αποτρέπουν τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα».

«Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε σοβαρές ρωγμές στο σύστημα της επιτροπείας ή στο βαθύ συντηρητικό κράτος, που συνεχίζει και σήμερα να εμποδίζει ή να υπονομεύει κάθε ριζοσπαστική τομή. Ασφαλώς, σε αυτή την πορεία υπήρξαν και δικές μας ευθύνες, ολιγωρίες και λαθεμένες κινήσεις, λάθη και επιλογές – σε πολιτικές και πρόσωπα- που κόστισαν», αναφέρεται ακόμα.

Παρόλα αυτά, εξηγούσαν ότι δεν θέλησαν το κείμενο να έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα αλλά θέλησαν να κατατεθεί στα πρακτικά. Τελικά, το κείμενο αυτό δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Το κείμενο υπέγραψαν οι: Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ